Helyi közélet

2010.06.16. 09:29

Tábor: nem az ár számít, a hangulat

<p>Miskolc - Alig ért véget az iskola, a táborok már megnyitották kapuikat: 15 ezer és 30 ezer közt nyaralhatnak a gyerekek.</p>

A Kalandozoo Tábor már hétfőn megnyitott, a miskolci vadasparkba várta a gyerekeket. Itt kezdte a hetet Papné Deres Mónika két gyermeke is, igaz, az idő nem kedvezett nekik, hétfőn esett. A táborozóknak azonban ez nem okozott gondot, nem akartak hazajönni, hiszen a vadasparkban számos program várta őket a rossz időben is. Anyukájuk elmesélte: a tábor kéthetes, és 27 ezer forintba kerül személyenként. Napközis tábor: a diákok reggel mennek, délután hazajönnek. A vadasparkban zoopedagógusok foglalkoznak a táborozókkal, délután pedig exrta programokra viszik őket, például túrázni, strandra vagy a harsányi kalandparkba. Mónika azt is elmondta: gyermekei tartottak a tábortól, mert a barátaik az idén nem mentek, de az első nap után már lelkesen mesélték, mi mindennel ismerkedtek meg.

Az internet világában azt gondolnánk, hogy nem nehéz tábort találni a gyereknek. Sőt, táborkereső honlap is alakult, amely elvileg segíti a szülőket a választásban. Elvileg. Miskolcra és megyénkre ugyanis nem ajánl csupán egyetlen programot, egy nyelvi tábort. Pedig ennél sokkal több van, hiszen az önkormányzat, az iskolák az ifjúsági házak és magánszemélyek is szeveznek táborokat.

Már 30 éve...

A perecesi napközis tábort már senkinek nem kell bemutatni, csakúgy, mint a balatonmáriait, hiszen ezek több, mint 30 éve várják a gyerekeket. Ezekbe az önkormányzat szervezi a csoportokat. A perecesi ingyenes, június 21-től augusztus 31-ig fogadja a táborozókat, kéthetes turnusokban. Van olyan gyerek, aki egész nyáron itt lesz, mert a szülei nem tudják kire hagyni – mondta Rutkai-Órás Enikő, az önkormányzat ifjúsági és táborszervezési referense. A balatonmáriai tábor fizetős, ez június 16. és szeptember 3. között tart nyitva. Nyolcnapos turnusok vannak, és ez 20 ezer forintba kerül, az utazási költséget, az 5500 forintot azonban az önkormányzat vállalta magára – tette hozzá. A referenstől azt is megtudtuk, ez teljes teltházzal működik, turnusonként 130 diák jelentkezhet. Ide utaztatják – persze ingyenesen – a hátrányos helyzetű diákokat is, illetve a jó tanulókat, jó sportolókat.

Most kapnak észbe

A legnépszerűbb a görömbölyi nomád-lovas íjász táborunk – mondta Lassúné Urbán Erika, a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Ház kommunikációs menedzsere. Ők több tábort is szerveznek:hagyományőrzőt, úszót, kalandtúrát, táncost, digitális fotóst, vitorlást, valamint az idén újdonság a kreativitást fejlesztő klub napközi.

A kommunikációs mendzser arról is beszélt, hogy az idén pangás van, illetve most kezdenek a szülők észbe kapni, hol is helyezzék el nyáron a gyermeküket. Ennek okát abban látja, hogy sokan eddig az árvízzel voltak elfoglalva, nem gondoltak, nem gondolhattak a gyerkek nyaraltatására.

Lassúné Urbán Erika az árakat is elmondta: táboraik kéthetesek, és 15.000-29.000 forint között van az áruk. De sokszor nem az ár számít – folytatta –, ha a gyerek jólt érezte magát egy tavalyi táborban, oda az idén is elmegy, sőt barátokat is hoznak magukkal.

A Diósgyőri Ady Endre Művelődési Ház két táborba várja a gyerekeket, az egyik ingyenes, a másikért közel 20 ezer forintot kérnek majd egy hétre. Táboros Sándor, az intézmény igazgatója elmondta: a június 26-án induló tábor egy interaktív drámatábor, amely 7-11 éveseknek van. Ez uniós támogatással jöhetett létre – tudtuk meg. Ezenkívül megszervezik szokásos úszótáborukat is, a Diósgyőri Várfürdőben. Itt nemcsak strandolásról szól majd a gyerekek napja, de Diósgyőr történetével is megismerkedhetnek. A táborok mellett minden vasárnap apródképzést tartanak a Diósgyőri Várban, ide is várják a gyerekeket – mondta.


A percesi táborba még lehet jelentkezni. Csekőné Tóth Mariann: 46/530-534

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában