Helyi közélet

2010.06.14. 11:59

Árvíz - Felsőzsolcán nem lehet visszabontani a homokzsákokat

<p>Felsőzsolca - A meteorológiai jelentésekben szereplő újabb csapadék-előrejelzések miatt a megyei védelmi bizottság javaslata szerint még nem lehet visszabontani a korábban elárasztott Felsőzsolcán a védekezés miatt kirakott homokzsákokat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbra is ebben a térségben, a Hernád torkolatánál van a védekezési munkák súlypontja. Közben vasárnap este lezárták a Közép-Tisza védelmében korábban megnyitott tiszaroffi tározót, ennek hatására éjjel öt centimétert emelkedett a folyó vízszintje.</p>

A Tiszán a Közép-Tisza térségnek védelmére június 10-én megnyitott Tiszaroffi árvízszint csökkentő tározó töltését vasárnap befejezték, a zsilipek fokozatos zárása este hat órakor kezdődött meg. A tározóban 60 millió köbméter víz van. Tiszaroff térségében a tározó hatása miatt a zárásig csökkent a vízszint, a zárás óta 5 centimétert visszaáradt. A középső és alsó szakaszon harmadfokot meghaladó vízállások alakultak ki.

Szolnoknál a tetőzés hétfőn, az esti órákban 950 centiméter körüli szinten várható, 55 centiméterrel a tározó lezárása előtt várt 1005 centiméter alatt. hétfőn reggel a vízállás 948 centiméter volt. A folyó a felső szakaszán apad - közölte hétfőn délelőtt a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzse.

Szlovákiában, a Sajó vízgyűjtőjén az éjszaka lehullott csapadék miatt újabb árhullám indult meg a folyón. Az áradás mértéke Sajópüspökinél az első fokú készültségi szintet érte el. A folyó az éjszaka már tetőzött és azóta 20 centimétert apadt is.

A borsodi térségben a javuló árvízi helyzetnek köszönhetően főleg szivattyúznak a védekezők. A védekezési munkák súlypontja továbbra is a Hernád torkolati szakaszán, Felsőzsolcán volt, itt is elsősorban a felgyülemlett vizek kiszivattyúzása volt a feladat. Mivel a meteorológusok újra várható csapadékot jeleztek, a megyei védelmi bizottság javaslatot tett, hogy egyelőre ne bontsák vissza a homokzsákokat.

A Dunán gyorsan vonul le az árhullám, tetőzése elhagyta az ország területét. Már csak Paks alatt van védelmi fokozatnak megfelelő vízállás. Baján a vízszint 82 centimétert csökkent a tetőzés óta.

Jelenleg a magyar folyókon 2163 kilométer hosszon van valamilyen fokú védelmi készültség, ebből rendkívüli készültségi fokozatban 382 kilométernyi szakasz van.

A védekezésben jelenleg 4700 ember vesz részt, legtöbbjük vízügyi, vagy a vízüggyel szerződésben álló szakember.

A belvízzel borított terület nagysága jelenleg valamivel több, mint 170 ezer hektár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában