Helyi közélet

2010.06.25. 16:29

"Megtörtént a csoda!" - Szezonzáró a Miskolci Szimfonikusoknál

<p>Miskolc - Sikeres és mozgalmas évadon van túl a Miskolci Szimfonikus Zenekar.</p>

Évadzáró társulati ülést tartott a napokban a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A most véget ért évadot sok-sok koncert, lemezfelvétel, külföldi szereplés, gyermek és ifjúsági hangverseny, ünnepi koncertek, valamint több operafesztiváli fellépés jellemezte.

Elsőként dr. Kormos Vilmos, a miskolci önkormányzat Oktatási és Kulturális Főosztályának vezetője köszönte meg a társulatnak a „fantasztikus egész éves programot”. Mint fogalmazott, nehéz éveket élnek az emberek térségünkben, de mindenkinek szüksége van egy-egy olyan órára, amikor elfelejtheti gondját-baját, és ebben nagyon sokat segítenek a szimfonikusok.

 

Sikerről sikerre

Az évadot Szabó Péter, a zenekar igazgatója értékelte. Hetvenkét hangverseny és egy lemezfelvétel áll a társulat mögött. Első kategóriás zenekarként az állami támogatásuk 146 millió forint, de a miskolci önkormányzat is jócskán hozzájárul működésükhöz. (A vidéki zenekarok közül csak a pécsi kap többet saját önkormányzatától.) Az évad sikerei között említette az igazgató, hogy a zenekar Filmfónia estjét Miskolc vezetése Nívó díjjal tüntette ki. Március 8-án pedig, amikor a zenekar a Szimfonikus Körkép elnevezésű sorozat keretén belül a fővárosi Művészetek Palotájában lépett föl, „megtörtént a csoda”, fogalmazott Szabó Péter. Ez a Weiner, Mozart és Elgar műveiből álló koncert ugyanis hatalmas közönség- és szakmai sikert aratott.

 

A társulat segített

Szabó Péter bejelentette: a zenekar tagjai pénzadománnyal segítették az árvíz miatt bajba került kollégákat. Összesen 456 ezer forint gyűlt össze, melynek az utóbbi napokban érkezett részét az évadzáró társulati ülésen nyújtotta át az igazgató Horváth Sándornak, aki meghatódva köszönte meg a zenésztársak együttérzését és összefogását. Nyugdíjazása alkalmából Tátrai Tivadar nagybőgőst köszöntötte a társulat, majd Szavári Andrásnak szólt a taps, aki a kollégák szavazatai alapján nyerte el a „Az évad zenésze” díjat.

A jövőről szólva Szabó Péter elmondta: folytatják az elkezdett hagyományokat. Lesznek bérletes, ifjúsági és ünnepi hangversenyek, lesznek külföldi turnék és lemezfelvétel is. Szeptemberben Dohnányi Ernő műveit játssza lemezre a zenekar.

ÉM - HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában