Helyi közélet

2010.06.14. 07:05

Kár volna (el- és) kihagyni

<p>Miskolc - Az operafesztivál már hozzátartozik a városhoz, a város az operafesztiválhoz. Alighanem sokan érezzük így. Szalóczi Katalin riportja.</p>

A szombat déli rekkenő hőségben ünneplőbe öltözött felnőttek és gyerekek a miskolci főutcán. A Kamaraszínházból tódulnak ki, Szőnyi Erzsébet gyermekoratóriumáról. Még sikerül elkapnunk egy szóra a színház egyik dolgozóját, Szabó Elekné ültetőt.

– Hetedik évadja dolgozom itt, s különösen várom az operafesztiválokat. De nem csak én, látom a közönségen, hogy ők is szeretik, örülnek neki. Most a Fazekas iskola szerepelt, csodálatosan, tavaly is, most is megnéztem őket. Akkor is látszik, hogy szeretik a zenét, a színházat, amikor nézőként érkeznek. Élvezik az előadásokat és fegyelmezettek.

Utánaszaladunk egy távozó családnak: jól sejtettük, a gyerek szerepelt. Ezért utazott Miskolcra a két nagymama, az egyik Hajdúszoboszlóról, a mási Kazincbarcikáról. Megvallják, reménykedtek benne, hogy mást is megnézhetnek, de az anyuka elutazik. Ráadásul, mint mondja, csalódott a fesztiválban, már tavaly, amikor bérletet váltott, aztán szembesülnie kellett azzal, hogy az előre meghirdetett előadás elmaradt, illetve mások adták elő.

Győrből, először

Ennyi rossz után öröm miskolci szívünknek, amikor a vásárosok előtt egy győri családba botlunk. Komjáthy Zsuzsa elmondja, férjével, lányukkal és egy barátnővel Tarja Turunen koncertje kedvéért utaztak ide.

– Az az igazság, hogy nem nagyon hallottunk a Miskolci Operafesztiválról korábban, a férjem az interneten fedezte fel, úgy is rendeltük meg a jegyeket, még januárban. Most csak egy napra jöttünk, de csodálattal tölt el, ami itt fogadott. Megragadott a város sokszínűsége, jövőre biztos nem hagyjuk ki.

"A zene segít"

Odébb egy régtől ismert arc: a szegedi bocskorkészítő felesége, Murátiné Vígh Eszter.

– Nekem itt, a Miskolci Operafesztiválon kialakult vásárlóköröm van. Én is várom, hogy jöhessek, ők is várnak engem. Csalódást okozott volna, ha nem találkozunk. Pedig az árvíz miatt hétfő délután még arról értesítettek, hogy ne jöjjek, mert a külső rendezvények elmaradnak, de aztán szerencsére két óra múlva szóltak, hogy mégis megtartják. Bár érzékelhető, hogy most kevésbé feldobottak az emberek, kisebb területen, kevesebben is árulunk, de azért sokkal jobb, hogy így döntöttek. Át kell vészelni ezt a nehéz időszakot, s így, hogy gyűjtenek is a fesztiválon az árvízkárosultaknak, még segítséget is jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában