Helyi közélet

2010.04.08. 22:52

Választás 2010 | Mennyiből tud megélni egy átlagcsalád?

<p>Miskolc - Egyik olvasónk arra volt kíváncsi, hogy a pártok listavezetői mennyi havi jövedelmet tartanának reálisnak ma egy átlagcsalád számára, és mit tennének annak érdekében, hogy ez teljesüljön is a jövőben.</p>

Király Bálint (LMP) nettó 250 ezer forintot nevezett meg, hozzátéve, a gyermekes családokat családi pótlékkal és adókedvezménnyel kell támogatni.

Zsíros László (MDF) is 200-250 ezer forintot jelölt meg, majd hozzátette, a családok legnagyobb problémája, hogy nem tudják kifizetni a közüzemi számlákat.

Dancs Mihály (MSZDP) arra emlékeztetett: Magyarországon nagyon sok család kénytelen 70 ezer forint körüli összegből megélni.

Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz-KDNP) szerint ez rossz kérdés, amire nem lehet egy mondatban válaszolni. Természetesen rendelkezésre állnak átlagszámok. A nettó 120 e Ft körüli összeg fejenként, vagyis 250 e Ft bruttó jövedelem, de hozzá kell tenni, hogy ezek az átlag sokszor torzít, nem ad valós képet a szükségletekről. A „Munkát kell adni, nem esélyt" címűben pedig így: Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy erre a kérdésre a Nemzeti Ügyek Politikája programjukban részletesen olvashatnak,  röviden olyan  munkahelyeket kell teremteni, melyekből tisztességes munkával meg lehet élni, nem pedig segélyeket osztani.

Gúr Nándor (MSZP) azt állította, az elmúlt 8 év alatt a bérek a duplájára nőttek hazánkban, és ezt figyelembe véve nyugodt a lelke, bárcsak 8 év múlva is ugyenezt lehetne megismételni a béreket illetően.

Budai Ferenc (Munkáspárt) konkrét összeg megnevezése nélkül arra figyelmeztette a hallgatóságot, hogy ma egy 55 négyzetméteres átlaglakás fenntartási költsége 60 ezer forint.

Egyed Zsolt (Jobbik) azon véleményét hangoztatta, hogy 250 ezer forintból éljen a munkás és az országgyűlési képviselő is, mert akkor beszélhetnénk társadalmi egyenlőségről. Majd hozzátette: egyébként 250 ezer forintból két 15 év körüli gyereket nem lehet normálisan nevelni.

Soltész Imre (MIÉP) arra mutatott rá, hogy vannak látható és láthatatlan jövedelmek, de egyébként az a tapasztalata, hogy az emberek az utóbbi években elszegényedtek.

ÉM-HE


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában