Helyi közélet

2010.04.07. 11:45

Széchenyi Istvánra emlékeznek Miskolcon

<p>Miskolc - Koszorúznak, ünnepi műsorral emlékeznek a nagy magyarra.</p>

Már régóta téma az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán, az Agorán, hogy megünnepli-e a város, és ha igen, hogyan Széchenyi István halálának 150. évfordulóját. Elsőként hónapokkal ezelőtt Németh Tibor levelezőnk vetette fel a kérdést, most a napokban pedig Hircsu Ákos: ő eddig semmilyen jelét nem észlelte a szerveződő ünnepségeknek a városban. Nos, mint kiderült, lesz emlékezés április 8-án: koszorúzás, ünnepi műsor, konferencia, sőt, a reformkor nagy alakjának nevét viselő általános iskolában egész héten át tartó Széchenyi hét.


 Az ünnepi programból:

Városház tér:

9.30: koszorúzás Széchenyi István szobránál

10.00: ünnepi megemlékezés a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházának nagytermében.

Köszöntőt mond Lakatos István akadémikus a MAB elnöke, Újszászy László a MAB titkára, Bodonyi Csaba, a SZIMA Miskolci Területi Csoportjának elnöke. Széchenyi István munkásságának miskolci és megyei vonatkozásaira Veres László történész, megyei múzeumigazgató emlékezik.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportja és az MTA Miskolci Akadémiai Bizottsága kiállítást is rendez a nagy magyar hazafi munkásságából a székház könyvtártermében.

A kiállítás az 1998-ban megjelent Széchenyi grafikai mappa anyagából készül, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum közreműködésével, melyhez anno Kosáry Domonkos akadémikus és Supka Magdolna művészettörténész írt ajánló ünnepi sorokat. A kiállítást Dobrik István művészettörténész ajánlja a megjelentek figyelmébe.

A rendezők az ünnepi év lezárásaként az ősz folyamán - más szervezetek és intézmények bevonásával - a szélesebben vett Széchenyi család történetéről emlékülés megszervezését is tervezik.


Az Avastetői Általános Iskola egyik tagintézménye Széchenyi István nevét viseli, az iskolában többnapos programot szerveztek az évforduló alkalmából.

április 7-9. Széchenyi Napok

7-én: Széchenyi emlékműsor

faültetés, rendkívüli Széchenyi tanórák, akadályverseny

8-án:

9.30: ünnepi műsor és koszorúzás a Széchenyi szobornál, történelmi emléktúra a városban

14.00:városi műveltségi vetélkedő Európai körkép címmel

9-én:

Nagy Széchenyi forgatag az intézményben

lesz reformkori táncház, - játszóház, makett kiállítás, korabeli divatbemutató, az iskola Széchenyis emlékeinek kiállítása, könyvkiállítás, vetélkedők

Emlékfaültetés

Széchenyi István halálának évfordulóján emlékfát ültet a Zöld Sportok Clubja 17.30-kor a Miskolc-Bükkszentlászló Szederbokor pihenőnél


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában