Helyi közélet

2010.04.02. 14:50

Sajószentpéter: építési terület

<p>Sajószentpéter - H&#225;romnegyed milli&#225;rd forintb&#243;l<br /> &#250;jul meg a v&#225;ros.</p>

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében városrehabilitációs célokra 2013-ig országosan 270 milliárd forint áll rendelkezésre – ebből a kalapból kapott Sajószentpéter, hogy városfejlesztési koncepcióját megvalósíthassa, derült ki Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek az egykori sajószentpéteri kettes iskolában megtartott projektindítón elhangzott beszédéből. A 750 milliós összértékű fejlesztési programhoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv 633,57 millió forint uniós forrással járult hozzá, így az elkövetkező két évben megújulhat a történelmi belváros, ami hat épület korszerűsítését és funkcióbővítését, valamint a város belterületi közlekedésének fejlesztését teszi lehetővé.

A rendezvényen Újvári Andor ismertette a városrekonstrukció elemeit: megújul a polgármesteri hivatal, Sajószentpéter legrégebbi műemléke, a 15. században épült, késő gótikus stílusú református templom és a Lévay-Ház. Az egykori mozi – később rövid ideig élelmiszerüzlet – épülete is újjászületik, rendezvények házaként kezdhet új életet, míg a Tájház új arculattal, szolgáltatásokkal és programokkal várja a jövőben a helytörténet és a képzőművészet iránt érdeklődőket. Amellett a város főtere, a Kálvin tér is átesik egy komolyabb ráncfelvarráson: díszburkolatot kap és parkosításra is sor kerül. A Nyögő patak fölött új közúti híd épül, hogy a belváros forgalmát levezesse, közben a belvárosi út- és járdahálózatot is fejlesztik és új parkolókat alakítanak ki. A projektbemutató után Varga István gazdasági miniszter, Faragó Péter, a város polgármestere és Farkas László, a kivitelezési munkálatokat végző FK Raszter Zrt. vezérigazgatója letette a beruházások alapkövét.

ÉM-SZP 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában