Helyi közélet

2010.04.20. 21:32

Árvíz: apad a vízszint, de lassan

<p>Miskolc - A Sajó és a Bódva hétfő hajnalban tetőzött, mivel aznap csaknem 5-10 milliméternyi eső hullott ezen a területen, és a szlovák vízgyűjtőknél is esett egy kisebb mennyiség.</p>

Ez az esőzés azonban nem befolyásolta az árhullám szintjét, csupán az apadást lassította – mondta el az Észak-Magyaroszágnak Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) árvízvédelmi osztályvezetője. Hozzátette: a Sajón II. fokú a készültség, a Bodrog szintje – a csapadék miatt – emelkedett, ez megközelíti az elsőfokú készültségi szintet, míg a Takta folyón még mindig elsőfokú a készültség.

1 millió köbméter

Csont Csaba elmondta azt is, hogy a Sajó folyó menti védekezés költsége meghaladhatja a 25 millió forintot. Ez azonban nem tartalmazza az önkormányzatok védekezési költségeit, illetve a védművekben keletkezett károk helyreállításának összegét – tette hozzá. (Az ÉM információja szerint az önkormányzati védekezés költsége akár 100 millió forint is lehet.)

Az igaz, hogy az árvíz levonulóban van, de a belvíz továbbra is nagy gondot okoz megyénkben is. Valamennyi belvízes övezetben II. fokú a készültségi szint, naponta több mint 1 millió köbméter vízet szivattyúznak le ezekről a területekről – hangsúlyozta Csont Csaba. Megtudtuk: az elöntött területek nagysága megközelíti a 10 ezer hektárt. Súlyos probléma, hogy ezeken a részeken a talaj átnedvesedett, emiatt akár több tízezer hektár mezőgazdasági terület válhat művelésre alkalmatlanná – mondta.



Segítség az árvízkárosultaknak

Az Ökumenikus Segélyszervezet kedden élelmiszert, higiéniás eszközöket és ruha adományt juttatott el a szalonnai károsultak számára. Az elmúlt napok esőzései miatt ugyanis 23 embert kellett kitelepíteni lakóházaikból Szalonnán. A családokat rokonoknál, illetve a helyi tornateremben szállásolták el. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, egyeztetve a helyi önkormányzattal, tartósélelmiszert, személyes higiéniás eszközöket és tisztítószereket, valamint felnőtt- és gyermekruhákat adományozott az árvízkárosult családok számára. A segélycsomagok összértéke százhúszezer forint.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a honlapon fogadja az on-line adományokat, valamint a 11705008-20464565-ös bankszámlaszámon az átutalásokat. Csekket kérni a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet.


Újabb árhullám a Sajón, a Bódva nagyon lassan apad, a belvízhelyzet katasztrofális

fuggetlen | 2010.04.20 11:16

Edelény, Tiszaújváros, Bőcs, Szalonna, Sajópüspöki, Szendrőlád - Keveset változott a helyzet hétfő óta, ugyanazokon a helyeken kell védekezni a napok óta tapasztalható árvíz miatt a Bódva mentén, mint az előző napokban, vagyis Szögligeten, Szalonnán, Perkupán, Szendrőládon, Szendrőn és Edelényben.


Árvíz: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.20 09:12

A Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt továbbra is több útszakasz van lezárás alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


Lassan apadnak a folyók Észak-Magyarországon és már a belvíz ellen is védekezni kell

fuggetlen | 2010.04.19 14:16

A Bódva tizennyolc órával ezelőtt tetőzött, azóta csupán 12 centimétert apadt a vízszint. A többi Észak-magyarországi folyón szintén levonulóban van az árvíz, de árvízvédelmi készültségen még mindig 125 kilométer hosszúságban kell fenntartani. Vízátfolyások hat útszakaszon nehezítik, vagy teszik lehetetlenné a közlekedést.


Árvíz Borsodban: alul víz, felül víz

fuggetlen | 2010.04.19 12:01

Elhúzódó apadásra, emiatt pedig hosszú védekezésre készülnek azok a szervezetek és önkormányzatok, amelyek napok óta küzdenek a Bódva és a Sajó árvizével Borsod megyében.


Útelöntések, levonuló árhullám

eszak | 2010.04.19 10:37

Miskolc - A Sajón gyorsan levonult az árhullám, a Bódva lassan apad.


Árad a Hernád, apad a Sajó

eszak | 2010.04.19 10:34

Miskolc - Kiköltöztetett családok és lassú apadás: a hét vége mérlege a folyók áradása kapcsán.


Árvíz: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.19 10:20

A Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt továbbra is több útszakasz van lezárás alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


Zacskós vizet kaptak

eszak | 2010.04.19 08:29

Perkupa, Szögliget - Szögligeten tasakos víz osztásával biztosították a lakosság vízellátását szombaton, mivel a karsztvízbázisban gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában