Helyi közélet

2010.03.12. 16:14

Zalkodon megáll az élet

<p>Zalkod - Rövidesen gyakorlatilag ellehetetlenül az élet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zalkodon, mert a 270 lelkes településnek nincs költségvetése. A törvény által előírt adatszolgáltatási kötelezettségeinek az önkormányzat nem tud eleget tenni, így az önkormányzatokért felelős szaktárca heteken belül leállíthatja a falut megillető központi normatíva folyósítását, ami szerinte az egyetlen bevétel.</p>

Szendi István polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: érvényes büdzsé hiányában nem tudják fizetni a polgármesteri hivatal rezsiköltségeit. Le kell állítaniuk a falugondnoki szolgálatot, ami egyebek mellett a szociális étkeztetés keretében az idõs embereknek viszi házhoz a meleg ételt. Nemfizetés miatt vélhetõen a közvilágítást is kikapcsolja a szolgáltató. Ugyancsak nem tudják teljesíteni az ösztöndíj pályázatok önerejét, valamint az orvosi ügyelet és az intézményfenntartói társulás keretében vállalt kötelezettségeiket sem. A polgármester a történteket azzal magyarázza, hogy körülbelül hét hónapja a hattagú önkormányzatból hárman nem járnak az ülésekre, így döntésképtelen a képviselõ-testület.

A bodrogközi település önkormányzatán belül tavaly augusztusban mérgesedett el a helyzet, amikor a polgármester, valamint két képviselõ a falu közepén összeszólalkozott, majd összeverekedett. Azóta három képviselõ távol marad az ülésektõl. Egyikük, Hornyák Gábor a Független Hírügynökségnek azt mondta: csak akkor szavazzák meg a költségvetést, ha Szendi István lemond polgármesteri tisztségérõl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában