Helyi közélet

2010.03.23. 22:10

"Nyakonvágott" települések

<p>Tiszaladány - Mi lesz a sorsa a kistelepüléseknek, milyen támogatási rendszer segíthetné hosszútávú működésüket?</p>

Erről is szó volt azon a konferencián, amelyet a kistelepülések helyzetéről tartottak kedden Tiszaladányban. A rendezvényen dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is előadást tartott.

Az Észak-Magyaroszágnak elmondta: a kistelepüléseken olyan értékek vannak, amelyeknek nem szabad eltünniük. Éppen ezért olyan intézkedésekre van szükség, amely a falvak önnfenntartását újraélesztik. Példaként említette: „Csaknem kétmillió hektár föld van parlagon hazánkban, ennek nagy érsze vidéken. Ez az ott élő családoknak jelenthetne munkát, lehetőséget a család önfenntartására.” Másik példaként hozta fel a kistelepülési intézmények konyháit, ahol – az elnök szerint – nem a HACCP rendszer kiépítése az elsődleges feladat, hanem, hogy az ételek alapanyagait sajátmaguk termeljék meg. Ezek is kiutat jelenthetnének a kistelepülések túléléséhez – tette hozzá.

Ez az esztendő nyakonvágta – fogalmazott dr. Gémesi György – nemcsak a kisebb falvakat, de a nagyobb településeket is. Éppen ezért fontos egy konszolidációs program elindítása, amely az új kormány feladata lesz.

A rendezvényen dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy középszinten, azaz a megyei önkormányzatok szintjén lenen szükség a hatáskörök erősítésére és forrásbővítésre. Kiemelte az összefogás fontosságát, azaz, hogy a települések együttműködését. Valamint elmondta azt is, hogy a kisebb településeken a legnagyobb munkaadó az önkormányzat, ezért lenne fontos, hogy a közmunkának legyen értelme.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában