Helyi közélet

2010.03.03. 14:04

Hólétől sós a Szinva, a Sajó

<p>Miskolc - A szennyezett, sós hólé útja a Szinvába vagy a Sajóba vezet. Rendjén van ez így?</p>

Bár a hó nagy része már elolvadt, de a főutak mentén összegyűjtött és a Szinva partjára szállított kupacok még mindig a patak partján állnak és olvadoznak. A szennyezett, piszkos hólé a Szinvába folyik, de korábban az utakról, a járdákról a sózott hólé is itt végezte. Rendjén van-e így? – kérdeztük az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Vízvédelmi Osztályának vezetőhelyettesét, Markó Istvánnét. Őz Észak-Magyarországnak elmondta: minden csapadék, ami Miskolcra és környékére hullik, előbb vagy utóbb a Szinvában vagy a Sajóban végzi. Az eső és a megolvadt hólé is a csapadékvíz-elvezető rendszeren keresztül folyik a patakba vagy a folyóba.

Évente nyolcszor

A felügyelőség évente nyolc alkalommal végez vízminőség-ellenőrzést a környező vízfolyásokon. A téli hóolvadás után valóban magasabbak a Szinvában és a Sajóban a sót jelző anyagok komponensei, azonban az a szerencse, hogy ilyenkor még nem kezdődött el a vizekben a vegetáció, hangsúlyozta a vezetőhelyettes. Március közepére pedig, mire a vegetációs időszak elkezdődik, a sóval szennyezett víz elfolyik. A szakember szerint egyetlen megoldás segítene a problémán, ha az utak síktalanításához nem sót, hanem egyéb szóróanyagot használnának. Ennek azonban az a hátránya, hogy a környezetkímélő anyag rendkívül drága – tette hozzá.

ÉM/HE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában