Helyi közélet

2010.03.09. 09:11

Emelkedhet a távfűtés díja?

<p>Miskolc, Kazincbarcika - Nem eredményez automatikus távhődíj-emelést, ha a kiserőművek kikerülnek a kötelező átvételi rendszerből.</p>

Hogyan érinti Miskolc városát, illetve a miskolci távhőszolgáltatást a villamos energia kötelező átvételi rendszerének változása? – tettük fel a kérdést Bereznayné Péntek Zsuzsannának, a Mihő Kft. marketing főmunkatársának.

– A kötelező átvételi rendszerbe tartozó kiserőművek értékesítési jogosítványa 2010. december 31-én szűnik meg. A kötelező átvétel időtartamának meghosszabbításhoz a Miskolci Fűtőerőmű Kft. (Mifü Kft.) kérelmet nyújtott be, a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) – tudtuk meg Bereznayné Péntek Zsuzsannától. – A MEH határozatait a Mifü Kft. az év elején kapta kézhez, amiből kiderült: a négy érintett egység közül a Tatár utcai gázmotoros egységek kötelező átvételi engedélyének meghosszabbításához a MEH nem járult hozzá. Időközben módosították a kötelező átvétel meghosszabbítására vonatkozó jogszabályokat, ezért a Mifü Kft. a változásoknak megfelelően ismételten benyújtotta meghosszabbítási kérelmét.

Bereznayné Péntek Zsuzsannától megtudtuk még: A Mihő Kft. távhőszolgáltatási díjait közvetlenül nem befolyásolja a kötelező átvételi rendszer változása, mert a vásárolt hő ára a Mihő Kft. és a Mifü Kft. közötti hosszú távú hővásárlási szerződésben rögzített árképlet alapján változik, ami szerint a hő árat két tényező befolyásolja: az egyik a Mifü Kft. földgázköltségének változása, amit 90%-ban, a másik pedig a belföldi fogyasztói inflációs árindex, amit évente egyszer 10%-os súllyal vesznek figyelembe az árképzés során. A kapcsolt villamos energia haszna az energiatermelő egységek üzembe helyezésekor megállapított bázis hőárban érvényesülnek.

Más a helyzet Kazincbarcikán, ahol a közszolgáltatások egy része – így a távfűtés is – a Timpanon Kft. kezében fut össze. Milicz Sándor, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta: Kazincbarcikán a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőtermelést teljes egészében a Sinergy Kft. tulajdonában lévő Kazinc Therm Kft. végzi. Tavaly ősszel a hőtermelő kötelező átvétel meghosszabbítása iránti kérelmét elutasította a MEH, de a megváltozott feltételek mellett újra beadták azt. Mint Milicz Sándor kifejtette: a villamosenergia értékesítésből származó bevétel a hatályos szerződések alapján teljes egészében a fogyasztóhoz jut vissza, ezért az ismételt elutasítás a távhő árára hatással lenne. Mivel azonban annak mértékét még több tényező is jelentősen befolyásolja, ezért egy esetleges árváltozás mértéke előzetesen nem határozható meg. Tavaly nyáron a város előnyös feltételekkel szerződött a 2009. július 1-től 2010 június végéig terjedő „gázévre”, és részben a kedvező áron megvásárolt gáznak köszönhetően szeptemberben 20%-kal csökkent Barcikán a távhő díja. Ebből is látszik, hogy a távfűtés árában a gázár játssza a meghatározó szerepet, ami viszont egy sor dologtól, például az olaj világpiaci árától és a dollár-forint árfolyamtól függően meglehetősen hektikusan változik.

ÉM/SZP

A gáz-áram ára

Több nagyvárosban annak köszönhetően sikerült csökkenteni a távfűtés költségeit, hogy a fűtőműveket úgynevezett „gázmotoros erőművel” szerelték fel, ami – amellett, hogy az ellátási körzete számára a fűtéshez és a háztartások ellátásához szükséges használati meleg vizet előállítja, villamos energia termelésére is alkalmas. Az így megtermelt áramot a hazai villamosenergia-ellátórendszer hálózatirányítója, a Mavir Zrt. ez év végéig köteles átvenni. A fűtőművek ezzel a módszerrel saját költségeiket tudták csökkenteni. A hatályban lévő villamosenergia-törvény szerint jövő január elsejétől csak azok a kiserőművek maradnak a kötelező átvételi rendszerben, amelyek tavaly ősszel kérelmezték a Magyar Energia Hivataltól, hogy az általuk termelt villamos energiát 2015-ig vegye át tőlük a Mavir Zrt. A rendszerből kikerülő társaságok így a kompenzáció elmaradása miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek: egyes vélemények szerint 15-20%-os áremelésre is kényszerülhetnek, de nem kizárt, hogy távhődíjak a másfélszeresükre emelkednek.

Megyénkben a változás több települést érinthet: Miskolc mellett Kazincbarcika, Ózd, Tiszaújváros gázmotoros erőművei eshetnek el a kompenzációtól.

Forrás: Észak-Magyarország

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában