Helyi közélet

2010.03.09. 16:09

A belvíz már igen, a fagy még nem

<p>A jövő hétre ígért fagy okozhat-e nagyobb károkat a mezőgazdaságban? – erről kérdeztük a szakembert.</p>

A meteorológiai előrejelzések mínusz 10 fokos hideget ígérnek a jövő hétre. A kellemes tavaszi idő után mit jelent majd ez a hirtelen jött fagy a mezőgazdaságban? Erről kérdeztük Sándor Bélát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnökét.

A mostani reggeli hideg, a mínusz 5 fok még nem okoz gondot a terményeknek – válaszolta. Hozzátette: de az ennél hidegebb, a mínusz 15-20 fok már nem lenne jó. Beszélt arról is, hogy a korábbi, a hó nélküli mínusz 20 fok a repcében tett kárt, a búzát, őszi árpát nem érintette, ezek edzett növények. A gyümölcsösökben nem tehet kárt a hideg, hiszen még nem kezdtek el rügyezni – hangsúlyozta.

Semmibe lett

A megyei gazdáknak van-e biztosításuk fagykár ellen? „20-30 százalékuknak igen, főleg repcére. Komoly összegért megköthetik ezt a biztosítást, de általában akkor szokták, ha drága vetőmagot használnak” – válaszolta.

Az elnök azonban kiemelte, hogy az igazi gondot nem a fagy, hanem a belvíz okozza megyénkben is, főleg a Dél-Borsodi területeken. A belvíz alatt a vetés teljesen kipusztul, ezért van olyan, ahol a gazda egész munkája semmibe lett – mondta.

ÉM/NSZR

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában