Helyi közélet

2010.01.28. 10:40

Mikor jár jobban az önkormányzat?

<p>Miskolc - Közbeszerzési eljárás során igyekszik biztosítani a miskolci iskolai étkeztetéshez szükséges élelmiszer-alapanyagokat a város, azonban a pályázaton "lepontozott" helyi vállalkozók szerint maga a tenderkiírás sem volt törvényes.</p>

Közbeszerzési eljárás során igyekszik biztosítani a miskolci iskolai étkeztetéshez szükséges élelmiszer-alapanyagokat a város, azonban a pályázaton "lepontozott" helyi vállalkozók szerint maga a tenderkiírás sem volt törvényes. A közelmúltban kihirdetett nyertes öt évre szerezte meg azt a jogot, hogy a közétkeztetésben felhasznált alapanyagokat az iskolai konyhákra beszállítsa.

– Cégünk 10 százalékkal alacsonyabb árajánlatot adott, mint a pályázat nyertese – mondta munkatársunknak Fazekas József, a Sajó-Hús Kft. tulajdonosa –, de mint kiderült, ezt az elbírálás során mindössze húsz ponttal vették figyelembe, a fizetési határidő hosszára viszont nyolcvan pont volt adható.

Az Észak-Magyarországnak nyilatkozó helyi vállalkozók úgy ítélik meg, hogy ez nem törvényes, ugyanis az agrárpiaci rendtartásban törvény mondja ki, hogy a fizetési határidő nem lehet hosszabb harminc napnál, tehát ez a pályázatnak eleme sem lehetett volna.

– A pályázat elbírálása során meglepő módon az induló vállalkozás egyéb sajátosságait sem vették figyelembe – mondta Fazekas József. – A nyertes egy kocsival rendelkezik és egy 25 négyzetméteres helyiséggel – ezzel szemben mi hat autóval szállítunk és rendelkezünk egy EU-előírások szerint termelő üzemmel. Ezen felül egy olyan cég nyert a tenderen, ami Miskolcnak egy fillér adót sem fizet.

Fazekas József – mint a kedden nyilatkozó Barna György, a Bakery Sütőipari Kft. ügyvezető igazgatója – a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottságánál tesz panaszt az eljárás ellen.

Ismétlés, korrekt elbírálás

Az üggyel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara álláspontjára is.

Dr. Szilágyiné Baán Anna, a BOKIK titkára fejtette ki véleményét: – A részleteket konkrétan nem ismerjük, viszont az öt éves időtartam miatt a döntésnek önmagában is nagy súlya van, ezért az ügyet ennek megfelelő komolysággal kell kezelni – hangsúlyozta. – A vállalkozóknak az agrárpiaci rendtartás betartását illetően igazuk van, hiszen a Miskolc Holding az önkormányzat iskoláinak nevében bonyolítja a közbeszerzési eljárást, nem saját részére. Ennél lényegesebb kérdés a hosszú fizetési határidő és az ár. A kiírásban nyilván feltüntették ezek pontozási súlyát. Meg kell vizsgálni, mikor jár jobban az önkormányzat, ha a 30 nap helyett később fizet, de többet (ilyenkor elvben nála kamatozik a pénz, de a mai kamatviszonyok mellett ez minimális lehet), vagy ha 30 napon belül, de kevesebbet. Ha több hónapos fizetési határidő érdemi megtakarítást jelent az önkormányzatnak, csak akkor indokolható a hosszabb fizetési határidő preferálása, más szempontból viszont érthetetlen, hiszen a mai gazdasági helyzetben a vállalkozások életben maradását jelenti az időben történő kifizetés. A Közbeszerzések Tanácsának elnöke ezért is kérte az ajánlattevőket arra (2009. október 9-i tájékoztató), hogy bírálati szempontként ne alkalmazzák a fizetési határidő kitolását, hanem tartsák magukat a legfeljebb 30 napon belüli kifizetéshez. Sajnos, éppen az állami és az önkormányzati késlekedések indították el azt a nagymértékű körbetartozást, ami talán még a rendszerváltás idején tapasztaltakat is meghaladja. A városnak sem anyagi, sem erkölcsi értelemben nem lehet érdeke, hogy még működő cégei tönkremenjenek – mondta dr. Szilágyiné Baán Anna.

– A részleteket pontosan nem ismerve, de a felvetődött kérdések indokoltságát figyelembe véve talán az lenne a legcélszerűbb, ha a közbeszerzési eljárást ismételten lefolytatnák és korrekt számítások alapján döntenének – tette hozzá a kamara titkára.

Forrás: Észak-Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában