Helyi közélet

2009.02.18. 16:06

Ahány ház, annyi hurka, szalonna volt Tardon

<p>Tard - Nagy s&#252;rg&#233;s-forg&#225;s jellemezte az<br /> elm&#250;lt h&#233;t v&#233;g&#233;n Tardot, itt<br /> rendezt&#233;k ugyanis a negyedik hurkat&#246;lt&#337;<br /> &#233;s -k&#233;sz&#237;t&#337; versenyt.</p>

Azonban nem csak a

hurkakészítéshez

értők szállhattak versenybe, hanem

azok is, akik remek szalonnákat,

savanyúságokat, valamint ízletes

forralt bort tudtak a zsűri elé

varázsolni. A legnagyobb elismerést a

szihalmi Virágh Dénes

kapta, aki a szalonna– és

hurkakészítés

területén is első helyet nyerte el.

Több remekművel

A versenyen tulajdonképpen a

Virágh trió indult,

tudtuk meg a győztestől:

Dénes, a felesége

és a bátyja.

Igazából azt sem tudta megmondani, hogy

melyik szalonnával és hurkával

nyertek, mert mindkét kategóriában

több remekművel neveztek. A szalonnát

otthon kellett elkészíteniük a

versenyzőknek, hisz az érlelési

idő minimum két hét. A

Virágh trió

szalonnái: mangalica füstölt

hátszalonna, göngyölt háj,

abárolt szalonna és sült

császárszalonna.

Különlegességnek számít

a göngyölt háj, aminek

készítése lassan feledésbe

merül, de Szihalom környékén

igen közkedvelt.

A hurkakészítés

már a helyszínen történt. A

versenyzők megkapták az alapanyagot, de a

fűszerezésről saját maguknak

kellett gondoskodniuk. A Virágh

család hurkái: vastag hurka,

fátyolhájba göngyölt hurka

és vékonybélbe töltött

hurka.
Virágh Dénes az

abárolt szalonna

késztésének és a hurka

fűszerezésének titkaiba avatott be

bennünket.

Hogyan készítsük?

Abárolt szalonna:

A boltban is vásárolhatunk 60–80

dkg húsos toka– vagy

hasaalja–szalonnát, amit puhára

főzünk. Akkor jó, ha villánkat

a húsos részbe is könnyedén

bele tudjuk szúrni. Ki veszem a szalonnát

a vízből, és amikor még

forró, megsózom, majd reszelt vagy

összetört fokhagymával

megfokhagymázom. Van, aki a borsot is szereti

rá. Legfelülre kerüljön a

csemegepaprika, aki csípősen szereti a

szalonnát, kevés csípős

paprikát is használhat. Ezután

hűtőbe tesszük. Ha lehűlt,

fogyasztható.

Hurkatöltelék:

Tardon a versenyzők kaptak 3 kg főtt rizst, 3

kg főtt belsőséget. A

Virágh trió

otthonról hozta a dinsztelt hagymát, amit

a verseny színhelyén

felmelegítettek. A töltelékbe

került még só, bors, paprika

és majoranna. Ezután már csak a

töltés következett.

Tölteni lehet vékonybélbe,

vastagbélbe és fátyolhájba.

Ez utóbbi a disznó gyomrát

fedő hálószerű hártya.

Az ebbe göngyölt hurkának

fasírt alakja van, amit ugyanúgy kell

megsütni, mint a hagyományos

hurkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában