Helyi közélet

2009.01.10. 16:29

"Úgy viszik, mint a cukrot"

<p>Miskolc - A napok óta tartó gázkrízis hatására megyeszerte nagyon sokan hősugárzót, kazánt, olajradiátort, rezsót, kandallót, fát és szenet vásárolnak.&#160;<dia width="960" height="800" alt=" Úgy viszik, mint a cukrot 2009.01.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/__gy_viszik__mint_a_cukrot__2009_01_10_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt=" Úgy viszik, mint a cukrot 2009.01.10." /></a></dia></p>

Repkednek a mínuszok, ország-világ fagyoskodik. Gáz van, persze csak a tárolókban, hiszen a csapokat elzárták. A lakosság aggodalommal követi a fejleményeket, miközben spájzol... Mert mi lesz, ha elfogy a tartalék, mi történik, ha kiürülnek a tartályok?

Fogynak a radiátorok

Benéztünk a MIVAS Kft. 16-os boltjába, a miskolci Zsolcai kapuban lévő, ismert nevén Vasudvarba. Ahol mindenféle „alternatív fűtőtest” kapható. Például olajradiátor 12 ezerért, kandalló 313 ezerért.

– Három nap alatt két és fél raklap olajradiátort adtunk el, ezeket úgy viszik, mint a cukrot – mondta Kóthay József eladó. – Fogynak a hősugárzók, a kályhák és a kandallók, ezekből is több tucatnyit vittek el.

Szabó Józsefné azért siesett az üzletbe, mert azt hallotta, hogy gázvita még hosszú ideig eltart:
– Nekem sajnos csak gázkonvektoraim vannak – közölte – és jobb félni, mint megijedni. Az olajradiátor nem kér enni, bármikor elővehetem, s egy helység fűtését megoldhatom vele.

Mázsája kétezer

Most, hogy nem jön a gáz, ismét van „becsülete” a szénnek is. Horváth Zoltánkazincbarcikai tüzépes-fuvarozó három napos határidővel vállalja a kiszállítást:

– Egy mázsa kocka darabos barnaszenet 2 ezer forintért viszek házhoz – közölte. – Elismerem, hogy mindez nem olcsó, de ennyi az ára. Sok megrendelést kapok, szinte állandóan csöng a telefonom.
Arra a kérdésre, hogy vevői átlagosan mennyit rendelnek, így felelt: húsz-harminc mázsát, s ezért 40-60 ezer forintot kell leszurkolniuk.

Sokan a fára esküsznek. Köztük van Kerékgyártó Bélanyugalmazott erdőmérnök, aki Diósgyőrött lakik.

– Takarékoskodunk a gázzal és mivel kazánunk is van a pincében, vettünk tüzifát – újságolta. – A Ládi fatelepen 2050 forint egy mázsa, ez a mennyiség két napra elegendő. Ez egyébként már fűrészelt, vagyis „tekézett”, de hasítani még kell.

Most persze vizes a kitermelt fa, száradék sehol nem kapható. A becsületes kereskedők ezért rászámolnak, s tíz mázsa helyett például tizenhármat-tizennégyet adnak, mert a vizet azért nem illik tüzifaként értékesíteni. A nagykereskedők és az erdészetek ezért erdei köbméterben számolnak, ennek kiterjedése 1x1x1,70, ára pedig 16-20 ezer forint között mozog. Drága, de korlátlan mennyiségben vásárolható...

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában