Helyi közélet

2008.12.04. 11:13

Tíz település ki akar válni a Tokaj történelmi borvidéken

<p>Tállya - Decemberben a Világörökség részét képező Tokaj történelmi borvidék kultúrtájhoz tartozó települések közül tíznek a képviselő testülete arról fog tárgyalni, hogy kilépnek a a szervezetből.</p>

Ezt jelentette be tállyai sajtótájékoztatóján Osika József, Tállya-, Rónavölgyi Endréné, Szerencs- és Valler József, Bodrogkisfalud polgármestere.

Nem tudnak megélni

Korábban már kijelentettük, megfontolás tárgyává tesszük, hogy kilépünk a Világörökségből, ha a megyei- és az országos rendezési terv be kívánja zárni a tokaji régiót. A múlt héten a megyei önkormányzat támogatta az ezt célzó rendezési tervet. Mindez azt jelenti, hogy a Világörökség részét képező területeken nem lehet egyetlen ipari célú fejlesztést sem végrehajtani. Ha egy önkormányzat a saját energiaellátását a jövőben egy saját szélerőművel szeretné majd megoldani, akkor ezt Zemplénben gyakorlatilag nem tehetné meg. Tiszteletben tartjuk, hogy a Tokaji zárt borvidék természeti és kulturális értékeit ápolni kell, de tudomásul kell venni, az itt élő emberek többsége a borból, a szőlőből, a kultúrából és az idegenforglomból nem tud megélni. Éppen ezért úgy döntöttünk, decemberben tíz polgármester a testület elé terjeszti a Világörökségből történő kiválást szorgalmazó javaslatot. Ebből három úgynevezett mag- és hét peremtelepülés. Amenniyben a testületek ezt jóváhagyják, akkor a magyar állam felé jelezzük a kiválási szándékunknat. Ezt az államnak továbbítania kell az UNESCO felé, amelynek el kell fogadnia a kiválást. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy mitán a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj területe ezzel jelentősen lecsökken, így a világörökségi címet is elvesztheti a régió.

Élni szeretnének

– Igazából akkor lettem nagyon dühös, amikor a tepelülésünkön lévő Haller-kúria felújítására szerettünk volna pályázni a Leader-program keretében – mondja Valler József, Bodrogkisfalu polgármestere. – Az onnan nyerhető húszmillió forint elég is lett volna. De nem lesz elég, mert a Leader keretében a világörökségi helyszínek ilyen célra nem pályázhatnak. Lehet persze más forrásokból pályázni, de helytelennek tartom ezt a gyakorlatot. Mi itt élni szeretnénk, nem pedig fulladozni a világörökségi teher alatt.

-bg-

A kilépést fontolók

Magtelepülések:
- Bodrogkisfalud,
- Mezőzombor,
- Tállya

Peremtelepülések:
- Abaújszántó,
- Erdőhorváti,
- Golop,
- Legyesbénye,
- Olaszliszka,
- Szegilong,
- Szerencs

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában