Helyi közélet

2008.12.03. 08:55

Négykeréken hóesésben - vezetési tanácsok Golyótól

<p>Miskolc - Bár a hó elolvadt és az utak tiszták, a felmelegedés nem tart örökké. Jön még lehűlés – nem kétség. Éppen ezért nem árt ha már most kiokosítjuk magunkat a téli vezetés rejtelmeiből. Golyót kértük meg, mutassa be nekünk, hogy vezet havas úton egy vérbeli profi...&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34521/vezet--si-tan--csok-a-t--lre---goly--t--l" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A gyorsan változó időjárás, és az illetékesek munkájának köszönhetően már alig találtunk hófedte szakaszt a Jávor kúti hegyi úton, a Bükkben. Csúszós, jeges útból, éles kanyarokból és szembejövő forgalomból azonban így sem volt hiány. Az egykori rally bajnoknak mindez csöppet sem okozott nehézséget. Kevés ember tudná utána csinálni, de talán nem is kell. Elég ha megfogadjuk a tanácsait. Az egyik legfontosabb dolog, amire a télivezetéssel kapcsolatban felhívta a figyelmünket az a sebesség helyes megválasztása. Ilyen körülmények között a féktávolság a többszörösére nőhet. Érdemesebb hát a megszokottnál nagyobb követési távolságot tartani.

A másik lényeges dolog, hogy már jóval a kanyar előtt fokozatosan csökkenteni kell a sebességünket, hogy a biztonságban befordulhassunk. Amennyiben lehetőségünk engedi mindig a legtisztább nyomvonalat válasszuk. Golyó szerint, abban az esetben, ha az autó mégis megcsúszna, a legjobb amit tehetünk, hogy elvesszük a gázról a lábunkat, és – hidegvérünket megtartva - ellenkormányzunk, úgy hogy a két első kerék mindig az út menetirányába álljon.

Még az erdei utakon is kell számolnunk szembejövő forgalommal. Örök szabály, hogy mindig a hegyről lefelé közlekedő járműnek kell jobban lelassítania és az út szélére húzódnia. A téli vezetés során elengedhetetlen kellék a hólánc és a lapát. Téli gumikból mindig a lehető legnagyobb profilmélységűt és a legjobb minőségűt válasszuk. Ezzel nem érdemes spórolni, hiszen a biztonságos vezetés szempontjából kulcs fontosságúak.

Hasznos továbbá fagyálló hűtő-, illetve szélvédőfolyadékot beszereznünk. Figyeljünk arra is, hogy autónkat tisztítsuk meg a hótól, mert különben könnyen megeshet, hogy a szélvédőnkre zúdulva eltakarja előlünk az utat. Ahogy Tóth Tibor – a Tóth Autósiskola vezetője – fogalmazott: "A téli vezetés mottója: látni és láttatni.” Ha ezt szem előtt tartva megfogadjuk a fentebb leírt tanácsokat, legyenek bármilyen is a körülmények, nem érhet minket meglepetés. Ha valaki mégis kételkedne önmagában, annak azt tanácsoljuk, bátran forduljon szakemberhez, és vegyen pár emlékeztető órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában