Helyi közélet

2008.12.05. 07:32

Miféle bűn nyomasztja lelkünket? - Karácsonykor zsúfolásig telnek a miskolci templomok

<p>Miskolc – Máskor pedig üresen konganak – legalábbis a decemberi tumultushoz képest. Miért zarándokolnak el Isten házába ilyenkor azok is, akik az év más időszakában be nem teszik oda a lábukat? Mi ez: vallás, hagyomány, netán társasági esemény?&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Karácsonykor zsúfolásig telnek a miskolci templomok 2008.11.03."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kar_csonykor_zs_fol_sig_telnek_a_miskolci_t/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Karácsonykor zsúfolásig telnek a miskolci templomok 2008.11.03." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34641/mifele-bun-nyomasztja-lelkunket" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34666/mif--le-b--n-nyomasztja-lelk--nket2" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

"Az egyik ok az lehet, hogy ilyenkor több ideje van az embereknek" - próbál választ találni a különös törvényszerűségre Szidor János középiskolai tanuló, aki minden vasárnap ott ül a templom padjában. "Ilyenkor eszébe jut egy-két dolog az embernek, például hogy nem ártana elnézni a templomba, már ha egyáltalán hívő az illető. Akik csak ilyenkor jönnek, azok kevésbé vallásosak. Csak a bűnbánat dolgozik bennük" - véli a fiú. "Én karácsonykor azért látogatok el az istentiszteletre, mert a családommal együtt így üljük meg ezt a szent ünnepet. Egyszerűen így szép."

"Aki csak ilyenkor megy, az nem vallásos"

"Aki csak ilyenkor megy a templomba, az nem vallásos" - szögezi le Agyagos Andrásné nyugdíjas. "Abban csak a hagyományok és a kíváncsiság dolgozik. Sajnos már nem úgy működik ez, mint régen. Kilencven óta meg egyáltalán nem" - mondja. Hozzáteszi még azt is, hogy bár faluhelyen igazi társasági eseménynek számított a templomba járás, mára ez is megváltozott.

Nőtt a hívek száma

Szabó Sándor, a Belvárosi Egyházközség református lelkipásztora nem ilyen borúlátó. Megítélése szerint idén nőtt a hívek száma az egyházközségben. De mivel magyarázható mindez, amikor mindenki az értékvesztettségről, erkölcsi mélyrepülésről, és ezzel párhuzamosan a vallástól való elfordulásról beszél?

"A mi gyülekezetünk idén ünnepli a Kossuth utcai templom felszentelésének kétszázadik évfordulóját" - magyarázza Szabó Sándor. "A jubileumi év keretében rendezett adománygyűjtések, összejövetelek mobilizálták az egész gyülekezetet. Az adventi időszakban egyébként is mindig növekedés érezhető."

S hogyan hogyan tudják a templomba járást népszerűvé tenni fiatalok és idősek körében egyaránt? "A táncháznak, ifjúsági bibliaórának, a bentlakásos hétvégéknek mind-mind fontos közösségformáló szerepük van." De karácsonykor vonzó program a gyermekek és fiatalok ünnepi műsora is. A december huszonötödikei úrvacsoraosztással egybekötött főistentiszteletre pedig mindenki eljön. A templom egészen megtelik. A lelkipásztor azzal magyarázza: "Ez egy meghitt alkalom."

Az ünnep különlegessége

A református lelkipásztor után meghallgattuk Kalna Zsolt minorita tartományfőnök véleményét is a hirtelen bűnbánóvá váló hívek karácsonyi templomjárásáról. "Azért nő meg a hívek száma az éjféli misén, mert ez az alkalom az ünnep különlegessége. Ilyenkor eljönnek hozzánk a protestánsok is, és azok, akikben nem él olyan erősen a vallás. A szokásos szent gyónások elvégzése is létszámnövekedéshez vezet" - tájékoztat. "No meg mindenkiben benne él, hogy a gyermek Krisztus születését tiszta lélekkel kell várni, ahogyan azt is, hogy eljöjjön megítélni a világot. Ha máskor nem is, ez most mindenkinek eszébe jut."

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában