Helyi közélet

2008.12.10. 07:14

Bértárgyalás – megegyezés a héten?

<p>Miskolc - Eddig minden olyan kísérletük „lepattant” a bankokról, amellyel azt szerették volna elérni: a munkavállalóknak ne kelljen azért is fizetniük, hogy hozzájussanak a fizetésükhöz.</p>

Két hónapja tartanak a bértárgyalások a munkáltatók, a szakszervezeti szövetségek és a kormány között az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban. Az első hat alkalom „arról szólt”, hogy a munkaadói oldal azt akarta: szűnjön meg a minimálbér, ne legyen szakmunkás bérminimum, ne legyen béremelés – halasszák el a tárgyalást fél évvel. Minderről, és az „áttörésről” Borsik János, a hat, országos szakszervezeti konföderáció egyikének, a lakossági szolgáltatások terén működő szakszervezeteket tömörítő, mintegy 120 ezer taggal rendelkező Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke beszélt egy keddi, miskolci fórumon, majd az azt követő sajtótájékoztatón. Elhangzott: lezajlott a nyolcadik egyeztés, ami után akár már most, a péntekin megegyezés születhet. A munkaadók megváltoztatták álláspontjukat, immár „csak” az emelés mértéke kérdése. A szakszervezeti szövetségek – válaszolta kérdésünkre dr. Borsik János – egységesek, pontosan egyeztetnek. És, hogy miért szükséges a megyezés? Mert annak hiányában beindulhatnak a munkahelyi béralkuk, amik sztrájkokba, a munkabéke megszüntébe torkollhatnak – válaszolta kérdésünkre a szakszervezeti elnök.
Jelenleg a kormány ajánlata 3-6 százalékos bruttó keresetnövekedés, a munkáltatók javaslata 0-3 százalék, a szakszervezetek pedig a reálkereset növekedését tűzték ki célul. Vagyis azt, hogy infláción felüli legyen. A kormány által prognosztizált jövő évi infláció 4,5 százalék.

A 0-3 százalékról azt mondta Borsik János, hogy az alkalmatlan a tárgyalásra.
Hogy milyen megyegyezés születik? (Ha nem most, a héten, akkor reményeik szerint még az ünnep előtt. Semmiképpen nem akarnak átcsúszni januárra.) Borsik János úgy fogalmazott: vállalható és teljesíthető megállapodást kell kötni.
Hogy kiket tömörít az Autonómok Szövetsége? Mások mellett MVK-sokat, Borsod Volán-osokat, borsodvizeseket, mivízeseket, ÉRV-seket, tigázosokat, vendéglátósokat, vasutasokat, mozdonyvezetőket, illetve szakszervezeteiket, valamint a BOKIK-ot.

A reménybeli megállapodásról szóló tájékoztatás mellett még két ügyet említett Borsik János. Az egyik: eddig minden olyan kísérletük „lepattant” a bankokról, amellyel azt szerették volna elérni: a munkavállalóknak ne kelljen azért is fizetniük, hogy hozzájussanak a fizetésükhöz. A másik: vezessék be a reklámadót, a befolyt összeget pedig fordítsák arra a felvilágosításra, olyan propagandára, amely a normális fogyasztást népszerűsíti. A reklámadó kérdése – amint azt tudni lehetett, mondta a szakszervezeti elnök – totális elutasítást kapott mind a reklámozók, mind a reklámot közvetítők részéről. Holott: vannak országok, ahol létezik ilyen.

Kérdésünkre, hogy miért most tűzte zászlajára e két témát az Autonóm Szakszerevezetk Szövetsége, az elnök így válaszolt: „Korábban is eszünkbe juthatott volna.”

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában