Helyi közélet

2008.11.24. 15:22

Világválság, pasigondok – Miről fecsegnek a miskolci fodrász szalonokban?

<p>Miskolc – Férfiszem elől elzárt, intim világba kalauzoljuk most olvasóinkat, hogy megtudjuk: miről csacsognak, locsognak a nők a fodrász szalonokban.</p>

A férfi olvasókat bizony aligha nyugtathatjuk meg: míg életük párja szépül, kíméletlenül kiteregeti a házi szennyest. Sudár, fiatal nők teste hajladozik a hatalmas tükrök előtt. Festenek, beraknak, szárítanak, vágnak. Foguk között hullámcsat, szájuk tetovált, hajuk mindig tökéletes. Jó bornak is kell a cégér. A fodrászat a nyugalom szigete, ahol folyton a „nyolcvanas-kilencvenes évek és napjaink legjobb slágerei” szólnak a rádióból, a levegőben hajlakk illata terjeng, és akárha egy sci-fi filmben járnánk, csavaróra tekert hajú, ezüstszínű celofánba csomagolt, pakolástól zöld arcú ufók ülnek hatalmas burák alatt. Emitt rózsaszínű, strasszköves műkarmokat illesztenek egy vadmacska kezére, míg egy hervadó hajadonon placentás hajpakolás virít.

Az élet itt sem egyszerű

Ki hinné, hogy még itt sem fenékig tejfel az élet? Ingrid egy belvárosi szalonban dolgozik nyolc éve már, s míg a cinikus férfiak azt hiszik, ölbe tett kézzel várja, hogy egy-két vendég beoldalogjon hozzá, hogy pletykálás közben rittyentsen a fejükre valami lehetetlen kontyot, a valóság egészen más képet mutat. Még a legembertelenebb taposómalomban is lejár a műszak nyolc óra után, nem úgy a fodrászatban, ahol minimum tizenkét óra a napi penzum. A vendégek egymásnak adják a kilincset, és igencsak szúrós szemmel néznek, ha a fodrász nem túr azonnal a hajukba. Ingrid azt mondja, előfordul, hogy csak délután négy óra tájban, mikor már szédeleg, jut pár perce arra, hogy bekapjon egy-két falatot. S amíg Gedeon bácsi a nők mindenható bálványa volt, aki a legfőbb ékük, hajkoronájuk karbantartójaként maximális tiszteletre és megbecsülésre tarthatott számot, a mai vendégekben bizony jócskán megkopott a fodrászokkal szembeni elismerés. Mint szinte mindenki, aki emberekkel foglalkozik a munkája során, neki is van néhány hajmeresztő története némelyik buggyant vendégéről.

Pénz nélkül a fodrászatban

Akadt olyan például, aki rendszert csinált abból, hogy amikor már a kezén vöröslöttek a műkörmök, pompázott a frizurája és csillogott a sminkje, akkor jelentette be, hogy bizony egy fitying sincsen nála. De kárpótlásul hozott két franciakrémest. Egy darabig csak magában fortyogott a fodrász, kozmetikus és manikűröslány, mígnem egyszer egyikőjüknél betelt a pohár, és azt ajánlotta üres zsebű vendégének, hogy jó messziről kerülje el a szalont, ha nem akarja, hogy alkalmi smink helyett legközelebb bohócmaszkot kenjen az arcára. De jellemző az is, hogy a vendégek igencsak lazán kezelik az időpontokat. Belibbennek háromra a megbeszélt fél egy helyett, vagy elvárják, hogy a fodrász este kilenckor is fülig érő szájjal bólintson igent arra, hogy nekik most egy satírra támadt kedvük. Ingriddel egyik alkalommal közölte egy visszatérő vendége, hogy mondja le a másnapi indulást, és inkább később menjen nyaralni, hiszen neki nem maradhat ki a heti hajkarbantartása.

A hajszobrász, mint pszichológus

A gazdasági válság nem hagyta érintetlenül a szalonokat sem. Míg szőkül a haj, búg a bura, most is, mintha egy gát szakadna át a lányokban és asszonyokban, nemcsak a haj, a férjek sem maradnak szárazon. Ám a nők életének megrontóinak, a munkahelyi áskálódásoknak és céda kolléganőknek helyét mindinkább a munkahelyféltés és fizetésért való aggódás veszi át. Ingrid szerint csak felfújják ezt az egészet, de azért neki sem lett mostanában vastagabb a pénztárcája...Téved hát, aki azt hiszi, hogy csupa üres locsogás és divatlapok böngészése folyik a fodrászatokban. Ha úgy tetszik, a gyanta, dauervíz és egyéb kínzóeszközök Kánaánja kórház is egyben. Ingrid pedig nem csupán hajszobrász, hanem pszichológus is. Hiszen van-e orvos, aki hatékonyabb gyógyírt találna a női lélek fájdalmára, mint ő, aki meghallgatja, együtt érez vele, és közben még széppé is teszi?

- zsana -

Kapcsolódó cikkek:

Mutasd az arcod, megmondom milyen vagy!
Arcunk vonásaiból kiderül, milyen jellembeli tulajdonságokkal rendelkezünk. Az Ön arca vajon miről árulkodik?

Pasi a kozmetikusnál – ciki vagy cuki?
A nők szívesen látogatnak kozmetikushoz: egyrészt szépülni vágynak, másrészt így nem maradnak le az aktuális pletykákról sem. 

A férfiak körében is egyre divatosabb a hajfestés
Férfi szépségápolás? Szolárium, szőrtelenítés, és hajfestés régen csak a női nemhez kötődő fogalmak voltak mára már mindez megváltozott. De mit szól, mennyire tetszik Önöknek, ha egy férfi festi a haját? Megkérdeztük...

  • Képsorok és videó: Fodrászverseny 2007.04.26. Fodrászok vizsgáztak 2007.02.18. Fodrászvizsga Nyíregyházán 2008.06.11. Páll Istvánné több mint 38 éve fodrász Nyíregyházán 2008.09.22. 
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában