Helyi közélet

2008.11.25. 15:04

Miskolci körkép a behavazott városról – olvadásig bolondokházává válunk?

<p>Miskolc – Leesett az első hó! Már hajnaltól ömlik – nemcsak az égből - tévéből, rádióból, a létező összes sajtótermékből a hír. Mintha a média-munkások mind úgy gondolnák, hogy nem látjuk úgyis a saját szemünkkel, hogy kint nyakig ér az égi áldás. Ha pedig az utcára merészkedünk, a saját bőrünkön is érezhetjük.&#160;<DIA alt="Havazás Miskolcon - Munkások a hó ellen 2008.11.25." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Havaz_s_Miskolcon___Munk_sok_a_h__ellen_200/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Havazás Miskolcon - Munkások a hó ellen 2008.11.25." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Havazás Miskolcon - Gyerekek a hóban 2008.11.25." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Havaz_s_Miskolcon___Gyerekek_a_h_ban_2008_1/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Havazás Miskolcon - Gyerekek a hóban 2008.11.25." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Havazás Miskolcon - Havas táj 2008.11.25." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Leesett_az_els__337__h__Miskolcon_2008_11_2/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Havazás Miskolcon - Havas táj 2008.11.25." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33674/leesett-az-elso-ho-miskolcon" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33681/az-elso-ho-miskolcon-i" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33681/az-elso-ho-miskolcon-ii" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33681/az-elso-ho-miskolcon-iii-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33681/az-elso-ho-miskolcon-iv-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33681/az-elso-ho-miskolcon-v-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33681/az-elso-ho-miskolcon-vi" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Reggel az Avason megbénul a buszközlekedés, de így vagy úgy a legtöbben elevickélnek a munkahelyükre. A Szentpéteri kapuban ráadásul szívmelengető látványnak lehetünk tanúi, amikor a piros lámpánál elakadt autók sofőrjei egymásnak segítenek kiszabadítani a gépjárműveket a hó fogságából. A város hókotró-flottája meglehetősen lusta ma reggel, órák telnek el, mire föltűnnek narancssárgán villogó lámpáikkal Miskolc útjain.

Mire elindulok feltérképezni a fehérbe öltözött, egyelőre félig lebénult várost, a belvárosban már kásás latyakká szelídül a fehérség az autók kerekei alatt. A pirosnál állva ezt behatóan tanulmányozhatom magam is, amikor egy busz nyakig beterít sárral. A szolidaritás ritka vendége ma már másodszor látogat meg, amikor idejében félreugrott gyalogos-társaim néhány keresetlen szóval illetik az elhúzó busz vezetőjét, és szánakozva pillantanak imént még fehér kabátomra.

Fél tízre az Avason nagyjából helyreáll a rend, bár az utasok bizalmatlanul feszengenek a csigalassúsággal araszoló buszon, találgatva, vajon fel bír-e menni a kapaszkodóra. A mellékutcákban továbbra is pörögnek a kocsikerekek, lefulladnak a mazsolák, csúszkálnak az autófarok. A lépcsők síkosak, a legtöbben csak totyogva haladnak előre, hiszen a járdákon még mindig magas kupacokban áll a hó. Elbattyogva a Tapolcai elágazásig, gőzerővel dolgozó hótolókba botlok, és már látom a havazás két elmaradhatatlan "kellékét" is: egy lerobbant autót, kicsivel odébb pedig két egymásba koccant gépjárművet, izgatottan telefonálgató vezetőikkel együtt.

Tapolca egyik legendásan meredek utcájában lenyűgöző látvány fogad. Ide még nem tette be a lábát a rút, sószóró autón járó emberiség. Igaz, a fehérrel bevont út helyett a helybéliek szívesebben tapicskolnának a latyakban, mert a hó eltakarításának hiányában (ami még véletlenül sem fordul elő a környéken soha, ahogy azt egy itt élőtől megtudtuk) olvadásig szünetel a járműforgalom. A lejtős utca aljában a helybéliek gépjárművei sorakoznak. Amíg kitart a hó, kénytelenek lesznek gyalog nekivágni a hegyoldalnak. A legtöbben még este legurultak a dombról, hiszen a hóban csak veszélyesen, a szegélykő mentén araszolhatnak le a biztonságos völgybe.

Nincs ez másképp az út túloldalán magasodó részen sem. Nem nehéz megállapítani, hogy a főúttól eltekintve sehol sem járt hókotró. A hegy teteje felé haladva egyre kevesebb a fehérségben kígyózó keréknyom, és mire fölérek, már a szűzhó birodalmában találom magam. Szokatlanul sok terepjáró virít a házak udvarán. Nem csoda, hiszen a terepviszonyok errefelé még nyáron sem éppen rózsásak, nemhogy most, megspékelve egy jó adag hóval! Az egyik autó-monstrummal közlekedő nem túl bajtársiasan újabb sárréteget fröcsköl rám. Nyilván úgy gondolja, nekem már úgyis mindegy. A normál városi utakhoz szokott autósok kiguvadt szemmel araszolnak lefelé. Náluk nagyobb rizikót már csak a gyalogosok vállalnak. Nem csupán a bizonytalankodó járművek, a síkossá vált utak, és az eltakarítatlan járdák is megnövelik az esélyét egy jó kis fenéken csúszásnak.

De ne legyünk elégedetlenek. Lám, a parkolóban kocsijaikkal kézifékes fordulót gyakorló fiatalok is örülnek, nem messze tőlük pedig egy egész kutyafalka ugrándozik a friss hóban, szintén igen vidáman. Akárhogy is: Leesett az első hó.

- zsana -

Kapcsolódó cikkek:

  • 14 centis hó lepte el Miskolcot
  • Síktalanítás Miskolcon. Hol? Mikor?
  • Locsogós karácsonyunk lesz?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában