Helyi közélet

2008.11.03. 06:57

Mezőkövesdre "leszáll" az Apollo?

<p>Mezőkövesd - Repülőtér, plusz Apollo Tyres – egyik sincs kizárva Mezőkövesden. Biztató híreket hallottunk.</p>

Elcsendesül télre a sármelléki repülőtér. Ahogy az üzemeltető társaság értékesítési és marketing igazgatója pár napja fogalmazott az MTI munkatársának: „A három év óta ír bérlők által üzemeltetett leszállóhelyen ez az első téli időszak, amikor nem fogadnak menetrend szerinti járatokat. Ez kényszerűen csökkentett üzemmódot jelent a repülőtér számára, vagyis a teherforgalomban és az utasforgalomban érkező-induló gépek fogadását kisebb létszámmal kell megoldaniuk...”

Tállai András úgy tudja

Hogy mindez miért érdekes itt, megyénkben? Most az Észak-Magyarországot – Borsod Online-t idézzük, ez év tavaszáról, a kérdésre Gubicza Ágoston válaszol: „A kérdésre, hogy hasonló sikert vár-e tőle, mint a sármellékitől, amit ugyancsak az általa vezetett és tulajdonolt, szintén ír befektetői hátterű cég épített és üzemeltet, így felelt: Nem, annál sokkal nagyobbat.”

Mit gondoljunk a mezőkövesdi repülőtérről? Lesz? Nem lesz? Amikor a tervek megszülettek, amikor a szerződés megköttetett, igencsak más volt a világ pénzügyi-gazdasági, „repülési” helyzete.

Mezőkövesd polgármesterét kérdeztük arról, hogy milyen információi vannak a befektetői szándékról. Tállai András elmondta: épp a minap beszélt Gubicza Ágostonnal, és azok alapján, amiket hallott, továbbra is úgy látja, az ír-magyar cég, vagyis a befektető változatlanul kitart szándéka mellett, azt nem fogja megváltoztatni. Jelenleg az engedélyeztetés folyamata zajlik, készül a részletes környezetvédelmi tanulmány, előkészítik a területet az infrastrukturális beruházásokhoz.

Lobbizni a támogatásért

Tállai András hozzátette: nekik, az érintett önkormányzatok (Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Miskolc) vezetőinek az a dolguk, hogy lobbizzanak: az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Programban 2009-2010-ben kapjon támogatást a projekt.

Cseppet sem mellékesen megjegyezte Mezőkövesd polgármestere: információi szerint Mezőkövesd ott van az Apollo Tyres letelepítésére pályázó települések azon körében, amelyek bejutottak a második fordulóba.

Természetesen információt kértünk az Apollo magyarországi „ügyeit intéző” ITD Hungary Zrt.-től, a magyar kereskedelmi és befektetési ügynökségtől, majd magától az Apollótól, pontosabban a kommunikációval megbízott cégtől, de mindkét helyen udvariasan annyit közöltek: jelen helyzetben, amikor még folyik a helyszínkiválasztás, nem tudnak konkrétummal szolgálni. Utóbbi társaság, az Avantgarde Group Kft. igazgatója, Rédei Daniella a mellékelt tájékoztatást adta lapunknak.

- Szabados Gábor -

A második forduló
Amikor kiderült, hogy mégsem Gyöngyösön épül meg az indiai Apollo Tyres abroncsgyára, több tucat hazai település jelentkezett: ők befogadnák. Tállai András úgy tudja, mára, a „második fordulóban” mintegy 5–10 maradt közülük talpon, a sorban ott van Mezőkövesd is, ahová hamarosan ellátogatnak az Apollo illetékesei, terepszemlére.
Mit mond az Apollo?
„Az Apollo Tyres a nyár végén megkapta az ITD Hungary-től az első információkat, amelyek alapján megkezdte a helyszínkeresést Európai Gyártási és Fejlett Technológiai Központja számára. A cég folyamatosan kapcsolatban áll a magyar befektetés-ösztönzési ügynökséggel, hogy minden olyan szükséges információt megkapjon, melyek birtokában felelős döntést tud hozni a beruházásról. Az eljárás – amely különböző magyar és szlovák települések, ipari parkok és ajánlatok kiértékelésével vette kezdetét – előreláthatólag több hónapot vesz majd igénybe. Az Apollo Tyres a döntési folyamat során többek között megtekinti a helyszíneket, elvégezteti az ingatlanok átvilágítását, valamint engedélyeztetési tárgyalásokat folytat a kormányzatokkal. A vállalat tájékoztatni fogja a sajtót és a közvéleményt, amint a központ helyét kiválasztotta. Az Apollo Tyres egyúttal köszönetét fejezi ki a beruházást támogató magyar állampolgároknak és továbbra is arra törekszik, hogy európai terveit minden érintettel együttműködve sikerre vigye. Rédei Daniella, az Avantgarde Group Kft. igazgatója”

Kapcsolódó cikkek:

Ne kelljen már...
Ne kelljen már (megint) csalódnunk. Persze, senki nem mondott semmi biztosat, de biztatót azért igen. Szabados Gábor jegyzete.

Kazincbarcika várja az Apolló Tyrest
Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere pénteken levélben kezdeményezte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternél, hogy Barcikát ajánlja ki az indiai abroncsgyártó óriás beruházása helyszínéül.

Sajószentpéter Miskolccal közösen pályázna a gumigyárra
Dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere arról tájékoztatta szerkesztőségünket kedden, hogy városa Miskolccal közösen pályázik az indiai gumiipari vállalat, az Apolló Tyres 200 millió eurós zöldmezős beruházásáért.

Mezőkövesdi repülőtér: a 3M
Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Miskolc (a 3 M), pontosabban Borsod-Abaúj-Zemplén és a régi repülőtere lesz a mezőkövesdi, amelynek beruházó cégét az a Gubicza Ágoston vezeti és tulajdonolja, aki a sármelléki reptérét. 

Halló, Berlin? Itt Miskolc, Kövesd, Mezőkeresztes
Miskolc, illetve a régió repülőtere lesz a kövesdi, a volt katonai reptér. Ami most egy betoncsík. Berlinben értük el a Sármelléken már bizonyított Gubicza Ágoston tulajdonos-ügyvezetőt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában