Helyi közélet

2008.11.05. 16:43

"Megnyugszanak a pénzpiacok, odafigyelnek majd ránk"

<p>Miskolc - Fiatal, dinamikus, újító szándékú - A régió gazdasági-kereskedelmi életének hat prominens képviselőjét kérdeztük az amerikai elnökválasztás eredményéről.</p>

Régiónk gazdasági-kereskedelmi életének hat prominens képviselőjét kértük arra, röviden kommentálják Obama győzelmét.
Dr. Barkóczi István, az ÉMGK elnöke, a FUX Zrt. vezérigazgatója bízik benne, hogy megnyugszanak a pénzpiacok, és az új elnök programjának megvalósítása élénkülést hoz a világ gazdasága számára. Hozzátette: „Az pedig, hogy az amerikaiak látványos többséggel a fekete elnök mellett tették le voksukat, azt mutatja, ez az ország valóban a demokrácia földje, a lehetőségek hazája. És, ha igazak a hírek: a külügyek irányítására a magyar feleséget választó Richard Holbrooke az egyik nagy esélyes. Ha ő lesz a kiválasztott, hazánkra várhatóan odafigyelnek majd Washingtonban.”

Erős kézzel

Dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet, a Miskolci Likőrgyár Rt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy örül a választásnak, annak, hogy fiatal, dinamikus elnöke lesz az Egyesült Államoknak. Bízik abban, hogy személye, elnöki tevékenysége jó hatással lesz az egész világra, hogy erős kézzel irányítja majd Amerikát. Nagyarányú győzelme azt jelenti, hogy az amerikaiaknak elegük volt a republikánus uralomból. A környezetvédelem, a külpolitika, az adóügy területén is jóirányú változásokat remél dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet.
Luterán László (Drótáru Zrt., BÉM Zrt., Metaltrade Kft.) ugyanazt a két jelzőt (is) említette, amit Prekop Errzsébet: vagyis Obama fiatalságát, dinamizmusát.
Továbbá újító szándékát, azt, hogy láthatóan ért a gazdasághoz. Európa, benne hazánk számára azért fontos, hogy az amerikaiak többsége rá szavazott, mert mi is ezt akartuk. Az amerikaiak óriási bizalommal vannak a leendő elnök iránt, és ez a bizalom jót tesz a világgazdaságnak, a tőzsdéknek, a pénzpiacoknak. Luterán László szerint Obama enyhülést hozhat a világpolitikában.

Politikai kultúrák

Fazekas József, a Sajóhús Kft. tulajdonosa, az Országos Terméktanács alelnöke is azt reméli, hogy Barack Obama irányítása alatt fellendül a gazdaság, a tőzsde, és ennek természetesen nálunk is lesz hatása. Fontosnak tartja, hogy ért a közgazdasághoz, hogy céljai, eszközei egybevágnak azzal, amit szakemberek jónak tartanak. És mindehhez megvan a támogatottsága.
Sárosi Pál, a Miskolc Plaza igazgatója szerint egyértelmű, hogy Amerika fordulatot vár, elege van a Bush-féle politikából. Mint fogalmazott, az amerikaiak döntő többsége a reményre adta a voksát. Mi egyebek között azt várhatjuk, hogy a Bush elnöksége alatt az USA-ból kiindult pénzügyi, majd gazdasági válság, illetve az okok megszüntetésére minden célszerű eszközt bevetnek Obama vezényletével.
Szalai József (Csavar- és Húzottárugyár Zrt., Alsózsolcai Ipari Park, BOKIK-alelnök) azt hangsúlyozta: jó, hogy most négy évre stabil többsége van az amerikai elnöknek, aki, és a körülmények, vagyis a biztos támogatói háttér megnyugtató hatással lesznek a gazdaságra, a piacokra. Szalai József fontosnak tartja felhívni a figyelemet az amerikai és a hazai politikai kultúra közötti óriási különbségre.
Szabados Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában