Helyi közélet

2008.11.20. 11:39

Kastélysziget, őshonos élőlényekkel Edelényben

<p>Edelény - Az edelényi Coburg-kastély parkjának helyreállítása a Holt-Bódva-ág revitalizációjával kezdődik. A projekt jövőre kezdődik és 2011-re fejeződik be.</p>

A Bódva folyó szigetén álló edelényi L Huillier-Coburg-kastély Észak-Magyarország legjelentősebb barokk kastélya. Tájképi kertjét a XIX. század elején alakították ki, a később végrehajtott folyószabályozás következtében azonban egykori főága holtággá vált és napjainkra szemetes árokká változott.

Uniós támogatásból

A halmozottan hátrányos helyzetű település központjában található meder helyreállítása, őshonos növényekkel és állatokkal való betelepítése összhangban van az Aggteleki Nemzeti Park törekvéseivel. A projekt az Európai Unió támogatásából valósul meg. A terület a Kastély-szigetet három oldalról körülölelő egykori Bódva-ág medre és annak környezete. A szigetet északról, nyugatról és délről körülvevő szakasz csaknem 1 kilométer hosszú. Az északi és a nyugati mederszakasz tulajdonosa az állam, vagyonkezelője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. A déli mederszakasz Edelény önkormányzatának tulajdona, amelyet a város a pályázat sikeres lebonyolítása érdekében 99 évre a MNG vagyonkezelésébe adott.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága átfogó és széles körben egyeztetett koncepcióját Kastélysziget-Kulturális Központ címmel projektjavaslatként nyújtotta be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, amely a munkát pozitívan értékelte, majd a kormány továbbfejlesztésre érdemesnek tartotta. A projekthez szorosan kapcsolódik a kastélyt körülölelő park rekonstrukciója, melyet két lépcsőben valósítanak meg. A Holt-Bódva-ág rehabilitációját, sikeres pályázat esetén a történeti park teljes rekonstrukciója követheti.

Védelmet kap

A kastély és parkja természeti-, régészeti-, zaj-, táj- és kilátás-, valamint műemléki védelmet kap. A Holt-Bódva medrének rendezésével és megtisztításával az edelényi városkép előnyére változik, a rehabilitált mederrel csökken az egészségügyi kockázat, a természet szennyezettsége, továbbá oktatási és kutatási célra alkalmassá válik a partszakasz. Átadására 2011. júliusában kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában