Helyi közélet

2008.11.21. 11:45

Fejtetű az óvodában – újra és újra

<p>Miskolc, Sajólád - Olvasónk azzal a problémával fordult hozzánk, hogy unokája újra és újra elkapja a fejtetvet a sajóládi óvodában. A szülők hiába költöttek már szeptembertől 30 ezer forintot tetűirtó szerre, a gyermek ismét tetves.</p>

Ősszel újra támadnak a tetvek. Közösen lehet csak felvenni ellenük a harcot.

Olvasónk azzal a problémával fordult hozzánk, hogy unokája újra és újra elkapja a fejtetvet a sajóládi óvodában. A szülők hiába költöttek már szeptembertől 30 ezer forintot tetűirtó szerre, a gyermek ismét tetves, és már sebes a feje a sok kezeléstől. Most pár napig óvodába sem mehet, csak ha az orvos igazolást ad neki, állította olvasónk.

Nem elég bekenni

Ellátogattunk a sajóládi óvodába, ahol példás rend és tisztaság fogadott bennünket. Az előtérben szórólapok mutatják be a tetűirtás legfontosabb mozzanatait, és felhívják a figyelmet a folyamatos ellenőrzésre. Gajó Balázsné óvodavezető fogad bennünket, aki természetesen nem örül látogatásunknak, hisz mint mondja, 4–5 gyermek problémájáról van szó a 110 fős óvodában. Mint fogalmazott, komolyan veszik a védekezést, a védőnők segítségével mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek tetves gyerekek az óvodában. Külön szülői értekezletet tartottak ebben a témában, szórólapokat osztogatnak, fertőtlenítettek, a védőnők hetente tartanak ellenőrzést, és vettek tetűirtó szert is, de a szülő felelőssége, hogy otthon gyermekét kezelje. Ha pedig más családtag is tetves, őt is kezelni kell. Nem elég azonban bekenni a gyerek fejét, a serkéket ki kell fésülni a hajából, majd naponta ellenőrizni. Ezt azonban nem minden szülő teszi meg. Mi lehet a következő lépés? Az óvodavezető az ÁNTSZ-hez fordulhat segítségért.

Kellemetlen élősködő

Országos probléma ősztől tavaszig a fejtetvesség az oktatási intézményekben, hívta föl a figyelmet dr. Madarász Gyula, az ÁNTSZ Miskolc Kistérségi tisztifőorvosa.
– A tetű bár kellemetlen élősködő, de hazánkban nem terjeszt betegséget – mondta. – Ha a gyermek feje kisebesedik, az nem az irtószertől van, hiszen az kíméletesen hat. Amennyiben valamelyik településen komoly gondot okoz a fejtetvesség, a védőnő és az ÁNTSZ munkatársai az egész családot kezelhetik, sőt a szomszédokat is. A fejtetvesség egyébként olyan intézményekben is előfordul, ahová nem járnak hátrányos helyzetű gyerekek, jegyezte meg a tisztifőorvos.

  • Az ÁNTSZ a tetvességről [.pdf - 19KB]
  • A tetű
    A fejtetű 3-4 milliméter hosszú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja! A nőstény naponta 6-8 ovális alakú, apró, gyöngyházfényű petét (serkét) rak a hajszálak tövéhez, elsősorban a halánték-és tarkótájra. A tetű a serkéből 6-8 nap alatt kel ki. A fejtetű mindig a hajban marad, lábaival a hajszálakon kapaszkodik és a fejbőrön keresztül, vérszívással táplálkozik. Serkéit a fejbőrhöz közel, a hajszálak tövére cementszerű anyaggal ragasztja, mert azok a tetű kikeléséig a fejbőrtől alig távolodnak el.

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában