Helyi közélet

2008.11.28. 10:49

A Csetneki-kép révbe ér

<p>Miskolc - Jövő kedden szerelik fel Csetneki József "vihart kavart" képét Miskolcon. Hogy hol lesz a helye? Végülis nem közterületen. De: mindenki egyetért abban, hogy méltó dísze lesz az intézménynek.&#160;<DIA alt="Vihar Csetneki József sárospataki képe körül 2008.10.21." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vihar_Csetneki_J_zsef_s_rospataki_k_pe_k_r_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vihar Csetneki József sárospataki képe körül 2008.10.21." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Számos alkalommal írtunk Csetneki József művéről, amely egy projekt harmadik alkotásaként készült el, eredetileg Sárospatakon, közterületen helyezték volna ki, ám ez meghiúsult. (A meghiúsulás okát másban látja az alkotó és másban az önkormányzat, erre most nem térünk ki, letölthető cikkeinkből tájékozódhatnak a véleményekről.)

Megírtuk: Miskolc „befogadja” a kamionponyvára festett, absztrakt alkotást, ezt Fedor Vilmos alpolgármester ajánlotta fel. Keresték a kép helyét, több falfelület szóba, jött, úgy tervezték, hogy amikor a Képzőművészeti Lektorátus zsűrije november végén Miskolcra jön, megmutatják nekik, milyen lehetőségeket leltek fel, rájuk bízva a döntést. Nem így történt. Azaz: nem egészen, de a zsűri igenis dönt majd.

Törik a fejüket

Még a nyáron, az Avasi Gimnázium színháztermének avatásán felmerült az ötlete annak – Arday István iskolaigazgató és Fedor Vilmos beszélgetésén –, hogy az új szárnyban kialakított jókora falfelületre valamilyen, odaillő képzőművészeti alkotás kellene.

Igen, kitalálták: ez lesz az. Művésznek – és művésztársainak, a másik két kép alkotóinak – , alpolgármesternek, a lapunknak korábban nyilatkozó Bán András művészetkritikusnak, nem utolsósorban az iskola vezetőségének és diákságának tetszik az ötlet. És: bizonyára tetszeni fog a zsűrinek is, amelyik majd véleményt mond.

A képet a jövő kedden helyezik fel, hogy azután néhány nap múlva felavassák. És máris azon törik a fejüket a fentebb említettek, hogy a programot folytatni kellene. Megkérdeztük Csetneki Józsefet, nem fáj-e a szíve, amiért alkotása nem közterületen lesz.

A művész örül, hogy méltó helyen lesz a kép, tréfásan hozzátette, hogy a beltér további ötven évet ad a festménynek. Amúgy pedig: eddig is kompromisszumok kísérték a képállítást, mindegyik vállalható volt, ez is az – mondta.
SZG




Előzmények:

A Csetneki-kép útban Miskolcra
Semmi baj nincs az alkotással, már csak a megfelelő helyét kell megtalálni – mondja a szakember.

Miskolc befogadja a sárospataki képet
Fedor Vilmos miskolci alpolgármester felajánlotta: Miskolc szívesen kihelyezi a sárospataki képet.

Vihar egy sárospataki kép körül
Csetneki József
sárospataki képzőművész pert indít Sárospatak ellen, mert véleménye szerint megakadályozták, hogy alkotását elhelyezzék a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában