Helyi közélet

2008.10.10. 06:57

Miskolci Fűtőerőmű: nagy győzelem

<p>Miskolc - Elérte Miskolc, amit akart. Megveheti a fűtőerőművet. Igazi diadal.</p>

A szó szoros értelmében harcot folytatott Miskolc azért, hogy élhessen elővásárlási jogával, megvegye a miskolci, kombinált ciklusú fűtőerőművet, amit a többségi tulajdonos, a Magyar Villamos Művek Rt. egy magáncégnek akart eladni. Az önkormányzati képviselők pártállásra való tekintet nélkül egyetértettek abban, hogy az erőmű tulajdonosának Miskolcnak kell lennie.

Ellenkező esetben – érveltek ők, érvelt mindenki, polgármeser, holdingvezető, más szakember, ellenzéki országgyűlési képviselő – a város (lakossága) kiszolgáltatott helyzetbe kerülne. Levél ment a kormányfőnek, mint az MVM fölötti tulajdonosi jogokat gyakorló állam képviselőjének, de úgy tűnt, az ő akarata is kevés a villamosművek szándékának megváltoztatásához. A potenciális vevő jó szándékáról biztosította – lapunkon keresztül is – a miskolciakat, ám a csatazaj nem csitult, a város nem engedett, és mert a tárgyalások eredménytelenek voltak, perre vitte az ügyet. Csütörtökön délután érkezett meg az ELMIB közleménye, amelynek lényege: elállnak a vásárlási szándéktól.
Az erőmű áramot és hőt termel, és mint ilyen, az első lehet az országban, ami teljes egészében önkormányzati tulajdonba kerül. (Jelentős hitel felvételével).

Visszaforgatni

A számítások szerint azzal együtt, hogy a miskolciak számára a lehető legolcsóbban igyekszik biztosítani a hőt a szolgáltató, 10 éven belül behozza az árát, attól kezdve nyereséget termel, amit, a korábbi nyilatkozatok szerint – részben vagy egészben – a fűtés korszerűsítésébe kívánnak visszaforgatni.)
Csütörtökön délután közlemény érkezett az ELMIB-től, ebből idézünk: „A szakmai egyeztetések kudarca és a Miskolci Erőmű gazdálkodásáról az elmúlt hónapokban megismert adatok alapján az ELMIB csoport úgy döntött: eláll a Miskolci Fűtőerőmű Kft. megvásárlásától...

A kudarc nyomán

Az ELMIB Energetikai Zrt. az adásvételi szerződést az eladó Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-vel közös megegyezéssel felbontotta... Az ELMIB vezetése nyitott volt a szakmai együttműködésre a miskolci önkormányzattal, az erről folytatott tárgyalások azonban eredménytelenül zárultak. Miskolc önkormányzata pert indított az eladó MVM Zrt. ellen, amely per érdemi hatással van a Miskolci Erőmű ez évi gazdálkodására is. Ezen tapasztalatok és az üzemeltetésről kezdett szakmai egyeztetések kudarca nyomán döntött úgy a Társaság, hogy eláll vételi szándékától. A döntést erősítette, hogy az ELMIB csoport az elmúlt évben több más energia-termelő létesítmény fejlesztését kezdte meg, melyekkel kedvezőbb feltételek mellett is kiépítheti új energia-termelő kapacitásait...”

A polgármester így reagál
Káli Sándor polgármester a fejleményre így reagált: „Miskolc város vezetése folyamatosan azon dolgozott, együtt a szakemberekkel, azért lobbiztunk, hogy ez az eredmény szülessék meg. Mindig is az volt a közös szándék, kormánypárti és ellenzéki miskolci poltikusok közös szándéka, hogy a szakemberek érvei, számításai alapján a minden miskolci számára legjobb megoldást válasszuk. Vagyis, hogy a városé, a város cégéé legyen az erőmű. Most elhárult az akadály a megvásárlás elől, következhet a szerződéskötés.”

 

  • Ön örül a diadalnak a Miskolci Főtőerőmű ügyében?
  • Eláll a Miskolci Erőmű megvásárlásától az ELMIB
  • Miskolc harcol az MVM-mel
    • MVM kontra Miskolc: most akkor mi van?
    • MVM-ügy: Letelt a határidő... És?...
    • Elmib: "politikai nyomásgyakorlás"
    • Ezek is érdekelhetik

      Hírlevél feliratkozás
      Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

      Rovatunkból ajánljuk

      További hírek a témában