Helyi közélet

2008.09.04. 08:44

Miskolc nem tervez betelepítést

<p>Miskolc - Káli Sándor polgármester cáfolja a híresztelést, hogy 25 ezer roma betelepítését tervezik megyénkbe.</p>

Írásban válaszolt kérdéseinkre Miskolc polgármestere. Mint ismert, más vezető poltikusokkal együtt őt is szembesítettünk a híreszteléssel: állítólag 25 ezer roma megyénkbeli letelepítésére készül terv - például Debrecenből költöztetnék ide őket. Ezt megyei, miskolci és debreceni forrásaink, felelős döntéshozók egybehangzóan cáfolták - a miskolci városvezető is, hozzátéve: megvizsgáltatja, mi lehet ennek az információnak a hátterében.

Levelében most ezt olvastuk: „Először szeretném határozottan leszögezni, hogy a miskolci önkormányzat eddig sem tervezett és ezután sem tervez semmilyen lakossági betelepítést. Megvizsgáltattam kollégáimmal, az elmúlt időszakban Miskolcra települők létszámát. Az okmányirodától kapott tájékoztatásból kiderül, hogy az önök által említett Debrecenből, az elmúlt hónapban 5 fő – köztük két orvos – választotta lakhelyéül városunkat. A szociális osztálytól kapott adatok szerint az utóbbi időszakban nem nőtt meg ugrásszerűen a szociális támogatásban részesülők száma. Ez is azt támasztja alá, hogy nem valós az önök által leírt információ, mely szerint az elmúlt időszakban több ezren települtek volna Miskolcra. Ugyanakkor, ezúton kérném a lakáscélú hiteleket folyósító pénzintézeteket, hogy mélyrehatóbban vizsgálják meg az igénylők hitelképességét” - írja Káli Sándor (MSZP), miskolci polgármester.
A tények kedvéért, és nem a polgármester levelét kommentálva: mi soha nem állítottuk, hogy valós lenne az a híresztelés, amelynek - a tisztázás szándékával - a nyomába eredtünk.

Az okmányirodánál korábban egyébként mi is érdeklődtünk arról, hogy az elmúlt évben új lakcímkártyát igénylők honnan érkeztek, de az iroda vezetője lapunknak akkor azt a tájékoztatást adta: ilyen adatot nem tudnak adni, nincs ehhez megfelelő számítógépes programjuk. A városháza szociális osztályától is kikértük a segélyezésre vonatkozó adatokat. Jirkovszkyné Szép Mária, az osztály vezetője elmondta: öt évvel ezelőtt 4532-en kaptak szociális segélyt Miskolcon, tavaly pedig 4753-an. Véleménye szerint egy 170 ezres városban ez nem számít jelentős növekedésnek. Az általa küldött adatokból azonban az is látszik, hogy míg 2003-ban csaknem 817 millió forintot fordított a miskolci önkormányzat szociális segélyezésre, addig 2007-ben ez az összeg 1 milliárd 566 millió volt (a város teljes költségvetése az előbbi esztendőben 46 milliárd 374 millió forint, az utóbbiban 65 milliárd 620 millió forint volt).
A segély összegének növekedését az osztályvezető a következőkkel indokolta: A támogatás havi összege – az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének megfelelően – évről-évre emelkedik. Két éve a szociális törvény bevezette az úgynevezett fogyasztási egység fogalmát, melynek révén a megállapítható rendszeres szociális segély havi összegének mértéke lényegesen emelkedett. 2007-től pedig olyan új szabályt vezettek be, mely szerint ha a rendszeres szociális segélyben részesülő keresőtevékenységet folytat, akkor ennek a kezdő napjától számított három hónapig a segélyt 50 százalékos, ezt követően pedig három hónapig 25 százalékos összegben tovább kell folyósítani. Ez ahhoz vezetett, hogy a rendszeres szociális segélyezésre fordított összeg az elmúlt két évben emelkedett, annak ellenére, hogy a segélyezettek száma jelentős mértékben nem nőtt.”

Van 5000 lakás?

Van annyi ingatlan megyénkben, vagy Miskolcon, hogy 25 ezer ember betelepítése egyáltalán reálisnak tűnjön? Ezt a kérdést tettük fel ingatlanos szakembernek, miközben arra keressük a választ: mi adhat egyáltalán alapot a híresztelésre. Ez, ha 5 fős családokkal számolunk, akkor 5000 lakást jelent – számolt Arlett Zsolt, a Doxabi Zrt. értékesítési igazgatója. Megyénkben talán találunk ennyit, de Miskolc képtelen lenne ennyi embert fogadni – vélekedett. Hozzátette: ehhez kellene a miskolci önkormányzatnak tartalék ingatlannal, üres lakásokkal rendelkeznie.
- Ha jól tudom – folytatta – ilyenből nincs túl sok az önkormányzatnak.
NSZR

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában