Helyi közélet

2008.06.05. 12:52

Vérátömlesztés előtt a 11 éves anya

<p>Mind Miranda, mind 11 éves édesanyja jól vannak ugyan, ám az ifjú anya kissé vérszegény. A B.-A.-Z. Megyei Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztálya már meg is rendelete számára a szükséges vért.</p>

A 11 éves anya és kislánya is jó állapotban vannak, de a gyermekágyas anyánál egy ízben hőemelkedést regisztráltak, aminek alapján ellenőrizték a vérképét. Ekkor derült ki, hogy kissé vérszegény.
A vértranszfúzióra tett javaslatot azonban először ő és az ő édesanyja is elutasították - tudtuk meg dr. Berkő Pétertől, a B.-A.-Z. Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászatának osztályvezető főorvosától.

Szemre is anyányi

- Nemrég kértem a kicsi anyját és nagymamáját, hogy beszéljük meg még egyszer a dolgot. Elmagyaráztam, hogy a vérátömlesztés megerősítené az anya szervezetét, immunrendszerét, neki is jobb, ha ellenállóbb állapotban kerül haza, ezzel megelőzhetjük, hogy ismét feljebb kússzon a hőmérséklete. Mindketten belátták, s beleegyeztek, így már meg is rendeltük a vért - tájékoztatott a főorvos csütörtök délben.

Elmondta azt is: az anyuka fejlett kislány, ránézésre 18-19-nek - köznyelven szólva anyányinak - nézte volna. Ezt mutatja az is, hogy gond nélkül viselte ki a terhességét, s hogy a 40. hét előtt két héttel 3150 grammos, egészséges újszülöttet hozott a világra, komplikáció nélkül. Szoptatja is kicsinyét, aki jól fejlődik. Remélhetően szombaton már haza is mehetnek.
- A vérszegénység valószínűleg annak tudható be, hogy csak a 21. héten jelent meg a leány az anyjával gondozáson, s nem részesült a szokásos vitamin- és vaspótlásban - válaszolta kérdésünkre a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában