Helyi közélet

2008.06.27. 13:00

T’aves vi tu pusado!

<p><P>Legyél te is rendőr! - ezzel a felkiálltással hírdette meg roma fiataloknak szóló&#160;támogató programját a megyei rendőrfőkapitányság. A cél: cigány fiatalok rendőrré képzése. </P></p>

Újabb, kiváló tanulmányi eredményeket produkáló roma fiatalok előtt nyílt lehetőség, hogy tanulmányaik befejezése után rendőri szolgálatba állhassanak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság határozott célja, hogy utánpótlás bázisát szélesítse.

Idén három roma fiatal

A rendőri hivatás választásának ösztönzése érdekében a korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2008. évben is meghirdette ösztöndíj pályázatát. A pályázatot benyújtó fiatalok közül – a felméréseken elért objektív, és a személyes elbeszélgetések alapján kialakult eredmények alapján három cigány származású tanulóval kötött tanulmányi szerződést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nevében dr. Mecser Tamás rendőr ezredes főkapitányi helyettes, bűnügyi igazgató június 27-én.
A program kísérleti jelleggel 1996-ban indult, s jelenleg 7 középiskolai tanulmányokat folytató fiatallal van érvényes ösztöndíj szerződése a főkapitányságnak.

A támogatást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság biztosítja a középiskolai tanulmányok hátralévő idejére, de legfeljebb az utolsó két évfolyamra:
a) a diákotthoni, vagy kollégiumi szállásköltség, a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítését
b) tanévenként - számla alapján, személyenként legfeljebb 25 000 forint értékben - ruházkodási segélyt
c) tanszersegélyt 4500 forint értékhatárig
d) a tanulmányi eredmény függvényében havi pénzbeni juttatást
(ösztöndíjat)

T’aves vi tu pusado! – Legyél te is rendőr!

Az ösztöndíjra és egyéb juttatásokra csak azok pályázhattak, akik a középiskola utolsó három évfolyamának valamelyikén – évismétlés nélkül – tanulnak, és elérik a legalább 3,5-ös tanulmányi átlagot.
Emellett meg kell felelniük a fizikai, pszichikai alkalmasságukat érintő vizsgálatokon is, valamint életvitelüknek olyannak kell lenni, amely nem veszélyezteti a szolgálat törvényes és befolyástól mentes ellátását.
A sikeres kezdet

A B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság a hátrányos helyzetű, középiskolás cigány származású fiatalok rendőrré válásának támogatására először 1996-ban írt ki pályázatot, melynek során 8 diákkal jött létre támogatási szerződés. Középiskolai tanulmányaik befejezését követően ketten felvételt nyertek a Miskolci Rendőr Szakközépiskolába, az iskola eredményes befejezése óta egyikük a Miskolc Rendőrkapitányság állományában teljesít szolgálatot, a megyében pedig 3 olyan fiatal teljesít rendőri szolgálatot, akik korábban részesei voltak az ösztöndíj pályázatnak.

Része a felzárkóztatási programnak
A pályáztatás része a hazai cigányságot érintő felzárkóztatási programnak, mely az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat és az Országos Rendőr-főkapitányság között létrejött megállapodás eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában