Helyi közélet

2008.06.26. 16:09

Kimondták: törvénysértő a monoki rendelet

<p>Monok, Miskolc - Törvénysértő a monoki önkormányzat gyermekvédelmi támogatást és szociális segélyezést érintő helyi rendelete - állapította meg közigazgatási hivatal.</p>

Dr. Orosz Gábor, az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Megyei Kirendeltségének vezetője:
– Felülvizsgáltuk a monoki önkományzat testületének rendeleteit, amelyek a nyilvánosság előtt ismertté váltak. A képviselő-testület módosította a gyermekek védelméről szóló rendeletét, amely több szempontból is törvénysértő. Ugyanis a képviselő-testület rendeletben szabályozta a támogatás folyósításának feltételeit, holott ez törvényi szinten tételesen szabályozott. Úgy rendelkezik az önkormányzat, hogy meg kell vonni a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, a kiegészítő gyermekvédelmi, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást attól a szülőtől, akinek a gyereke a közoktatási intézményből igazolatlanul hiányzik.

A másik észrevételünk: a testület módosította a felnőttkorúak szociális gondoskodásáról szóló rendeletét is, amelyet a hivatal ugyancsak törvénysértőnek talált. Ez esetben is törvényi szinten szabályozott a szociális segély folyósításának feltétele, vagyis az, hogy kinek, mikor és mennyi jár, továbbá mikor kell azt megvonni, vagy csökkenteni. A testület ezt figyelmen kívül hagyta és ezen túlmenően szabályozta, hogy segély folyósítása csak annak jár, aki közmunkát végez, valamint a tanköteles gyermekeit kötelezően iskolába járatja. További gond, hogy a testület elvonta a jegyző hatáskörét és a szociális segély folyósítását, s annak eldöntését a polgármesterre bízta.

Törvényességi észrevételünket a polgármester útján postáztuk a képviselő-testületnek és harminc napos határidőt tűztünk ki. Indítványozzuk, hogy a testület saját hatáskörében helyezze hatályon kívül az általunk törvénysértőnek tartott rendelet szakaszait. Ha a testület ezt nem fogadja el, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulunk és kérjük a törvénysértő rendelet megsemmisítését.

Előzmények:

  • "Ennek nem az utcán kell eldőlnie"
  • Mégsem tüntettnek a "miskolci miniszter" háza elött
  • Tüntetés Monok mellett, a miniszter ellen
  • Monok népszavazást kezdeményez
  • Monok döntött: segélyt munkáért
  • Az olvasó kérdezett, Szűcs Erika válaszolt Szűcs Erika a szerkesztőségben válaszolja meg olvasóink kérdéseit  
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában