Helyi közélet

2008.05.07. 15:32

,,Szükségszerű volt egy összefoglaló”

<p>Miskolc - A napokban jelent meg a miskolci Szoba Kiadó gondozásában a Sárospatakon élő képzőművész-performancer, feLugossy László albuma, amely a Nincs modor címet viseli.<BR /></p>

ÉM : Egy éve beszélgettünk ilyen formában. Akkor a Kék pánik kávéház című könyv volt az apropó, most a Nincs modor címet viselő kötet, album, pályarajz, filmválogatás.
feLugossy László: A hetvenes évektől 2007-ig terjed az időszak, ami ebben a könyvben megjelenik. A hatvanas évek végétől csinálok képeket. A hetvenes évek elején lettem tagja a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak, ami elhozta a számomra a bemutatkozási lehetőségeket is. Ott állítottam ki először és tulajdonképpen idővel ott jött létre a Bizottság zenekar is. Ez a könyv elsősorban a képzőművészeti munkáimból ad válogatást, amelyek közé odacsepegtettem a szövegeimet is, a dvd-melléklet pedig a zenei próbálkozásaimból és a videós munkáimból ad ízelítőt a nyolcvanas évektől kezdődően.

ÉM : A kötethez tartozó bibliográfia elég terjedelmes. Ha csak ezt olvassa végig, elégedett az eddigi életpályájával?
feLugossy László: Azt kell, hogy mondjam, igen. A hetvenes évektől folyamatosan dolgozom, állítok ki egyéni- és csoportos tárlatokon itthon és külföldön egyaránt. Több zenekarban is részt vettem, a performance-oknak köszönhetően Szirtes Jánossal eljutottunk a tengeren túlra is, egyebek között Kanadába, Mexikóba és Japánba. A mai napig folyamatosak a meghívások és jelenleg is ugyanolyan lendülettel és intenzitással dolgozom, mint harminc évvel ezelőtt.

ÉM : A mostani kötet visszatekintés vagy egy megálló?
feLugossy László: Hitem szerint az utóbbi. Ez egy állomás a pályámon. Részben születnek újabb művek, részben pedig már szükségszerű volt egy összefoglalót adni az eltelt több mint harminc évről. Zömmel azok a munkák – összesen mintegy kétszáz kép – szerepelnek ebben az albumban, amelyek gyűjtők, gyűjtemények tulajdonában vannak.

ÉM : A Kék pánik kávéház című könyvet a Párizsban élő képzőművésszel, aatoth franyoval együtt hozták létre, aki ennek a könyvnek a megszületésénél is jelen volt.
feLugossy László: Fél év közös munka eredménye a mostani könyv. franyo elvállalta a könyv összeállítását, megszerkesztését. Folyamatos, napi munkakapcsolatban voltunk egymással, számos e-mailt és internetes telefonbeszélgetést váltottunk, amíg a jelenlegi formáját elnyerte. A kész változatot odaadtam a barátaimnak, akik kijavították a bennmaradt hibákat.

ÉM : Következő kötet?
feLugossy László: Szeretnék még egy kisebb albumot, amelyben a kisplasztikai munkáimat és a vegyes technikájú képeimet mutatnám meg. Emellett ez a kötet tartalmazná azokat a fotódokumentumokat, amelyek a most megjelent albumból kimaradtak, de amelyek számomra nagyon fontosak. Már készül az anyag.

 

feLugossy László
1947. június 25-én született Kecskeméten. Autodidakta képzőművész. A középiskola befejezése után fotózást tanult. 1972-óta tagja a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak, 1982-óta a Művészeti Alapnak, 1989-óta pedig a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének is. 1990-ben Munkácsy díjat, 1991-ben pedig a Neufeld Anna Alapítvány Hincz Gyula díját kapta meg.
1968-óta állít ki. Számtalan csoportos és több tucat egyéni kiállítása volt Magyarországon és külföldön. Művei megtalálhatóak a nagyobb magyarországi köz- és magángyűjteményekben, mint például a Szentendrei Ferenczi Múzeum, a Kecskeméti Képtár, a Pécsi Modern Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az István Király Múzeum, vagy a Paksi Képtár.

 

Bánhegyi Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában