Helyi közélet

2008.05.13. 19:48

Parázs vita a kazincbarcikai kórházról

<p>Kazincbarcika -&#160;Indulatoktól sem mentes parázs vita alakult ki a nagy érdeklődéssel kísért nyilvános ÉM-fórumunkon kedden Kazincbarcikán, ahol a Városi Kórház sorsa, helyzete volt a téma. <BR /></p>

Mint közismert, május 18-án helyi népszavazást tartanak az észak-borsodi városban arról, hogy magánkézbe adják-e vagy sem a Kazincbarcikai Városi Kórház üzemeltetési jogát. Először a meghívottak fejtették ki álláspontjukat, majd az érdeklődők tették fel kérdéseiket.

Megoldást találni!

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere megköszönte lapunknak azt a lehetőséget, hogy a népszavazás előtti utolsó napokban mindkét oldal elmondhatta véleményét. Abban teljes az egyetértés - hangoztatta - , hogy a kórház adósságállományának a kezelésére megoldást kell találni. Vagy az önkormányzat a saját költségvetéséből, vagy azáltal, hogy befektetőnek adják bérbe a kórház működtetését. Aki a vasárnapi népszavazáson nemre voksol, az azt akarja, hogy a barcikai lakosok, azaz az önkormányzat oldja meg a kórház működtetését - tette hozzá a polgármester. Aki az igenre szavaz, az garantálja az intézmény 20 éves fennmaradását.

Karikás Lajosné alpolgármester számadatokkal ismertette a kórház gazdasági helyzetét. Azt fejtegette, hogy nincs kórházi forrás a szükséges karbantartásra, amely egyszerre robbanásszerűen fog jelentkezni. Dr. Kukla Mária vezető főtanácsos szerint az aktív fekvőbeteg-ellátásnál áll vagy bukik az egész kórház gazdálkodása. A kórház bevételét ugyanis az ellátott betegek utáni súlyszámok összege adja.

Rizner József, az Öszefogással Barcikáért Egyesület elnöke egyetértett a polgármesterrel abban, hogy változásokat kell végrehajtani a kórházban. Azzal azonban nem, hogy szükséges átadni külső befeketetőnek az intézményt. Dr. Trencsényi Erzsébet kórházi főigazgató szerint csökken az adósságállomány, nem értette, hogy termelődhet akkor a mínusz.

B. Gy.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában