Helyi közélet

2008.05.23. 13:12

Miskolci főutca: miért kell hagyni?...

<p>Miskolc - Miközben megszépül-megújul a miskolci főutca, vannak épületei, amelyek a szó szoros értelmében le vannak rohadva. És a megújult homlokzatok mögött is sokfelé ijesztőek az állapotok.</p>

Olvasóink egyike a miskolci Európa tér átadása, az arról szóló beszámolónk kapcsán kérdéseket tesz fel a Széchenyi utca felújításáról. Szeretné tudni, hogy kik és milyen pénzből végzik. Továbbá: miért csak az utca felőli oldalait újítják fel a házaknak? Azután: miért csak a homlokzatok újítják fel, maguk a házak, az udvarok sok helyütt rettenetes állapotban vannak.

Olvasónk szeretné tudni: „kik az épületek gazdái, és mit csinálnak a bérleti díjból és egyéb költség címen beszedett összegekből?” Mint fogalmaz: „Miért kell hagyni, hogy ezek a régi épületek az enyészet martakékává legyenek, hol vannak a felelősök?
A MIK Zrt. nevében Horváth Szabolcs kommunikációs és marketing munkatárs válaszolt a kérdésekre.

Az FPP

Közismert tény – az Észak-Magyarország és a Borsod Online számos alkalommal foglalkozott vel –, hogy a Városház tértől az Ady-hídig terjedő területen indította el a MIK Zrt. a Főutcai Pláza Projektet 2004 végén. Ettől az időponttól kezdve az önkormányzat döntése értelmében folymatosan és tervszerűen megújul a belváros ezen része. Koordinátora és az önkormányzati épületek esetében egyben kivitelezője a MIK Zrt.
Az épületfelújításokat a társaság kezelésében lévő önkormányzati ingatlanok (lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek) bérleti díjbevételéből finanszírozzák.
Az FPP területén lévő épületeknek elsősorban a portáljait és a homlokzatait újítják fel, esetenként a teljes épületet. Ilyen a Széchenyi utca 20. és 40. Jelenleg folyik a Széchenyi utca 35. szám megújítása, ugyanakkor a magántulajdonban lévő társasházi épületek megújulására is van példa (Széchenyi utca 56.szám).

A szeméthelyzet

„A MIK Zrt. kezelésében lévő épületekben mindenhol vannak szeméttároló edények, azok kiűrítését ellenőrizzük, s ahol szükséges, a szemét elszállításáról külön is intézkedünk. Az udvarok tisztántartása viszont a lakók kötelessége” – mondja Horváth Szabolcs.

Vegyes tulajdonú épületek esetében (önkormányzati és magántulajdon) a felújítások folyamata és finanszírozása bonyolult, a társasház-tulajdonosok hozzájárulása szükséges.

Amint az látható, az üzletek és azok portáljai látványosan megújultak az elmúlt években. Természetesen ezek a felújítások jelentős beruházást jelentettek a bérlőktől, ezért viszont jelentős bérletidíj-kedvezményt kaptak.
A belváros rekonstrukciója során 34 épület homlokzatát újították fel (mind a társasházak, mind az önkormányzat részvételével), és 73 portált cseréltek ki, 67-et pedig felújítottak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Európa az új miskolci tér neve Az Európa teret avatták Miskolcon 2008.05.09.
  • Búza téri piac: bejártuk Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24. 
  • Szent István téri tervek  Szent István tér, látványtervek 2008.03.13.   Fórum a Főtérről 2008.04.11. 
  • Hogy néz már ki a Hősök tere? 
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában