Helyi közélet

2008.04.29. 14:27

Nyolcszáz tanuló búcsúzott Kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - Hat középiskola több mint 800 tanulója búcsúzott az alma matertől és az otthont adó várostól Barcikán hétfő délután a Fő téren, a Kazincbarcika önkormányzata szervezete rendezvényen.</p>

Fanfárok hangjai fogadták a ballagódiákokat a zsúfolásig megtelt Fő téren.A végzős, érettségire készülő diákok énekétől volt hangos Kazincbarcika belvárosa. Valamennyi maturáló egy központi ballagáson mutatta meg magát a városnak, illetve búcsúzott el a tanulmányainak otthont adó Kazincbarcikától. Hagyomány már a városban a központi ballagás, de új kezdeményezés az, hogy valamennyi intézmény részt vesz a rendezvényen. Tavaly egy koncerttel kedveskedett az önkormányzat a ballagóknak, most ezzel a közösségi rendezvénnyel fejezték ki tiszteletüket a diákoknak.

Az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium, a Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, a Ságvári Endre Gimnázium, a Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium, a Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium, a Don Bosco Szakképző, Szakközépiskola és Kollégium, a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola 32 osztálya vett részt a központi ballagáson. A gyerekek az Egressy úton sétálva és énekelve búcsúzva érkeztek meg a Fő térre, ahol fanfárok hangjai fogadták őket.

A ballagási láng meggyújtása után valamennyi iskola virágot helyezett el az Egressy-szobornál. A végzős diákok búcsúzója után Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere köszöntötte a maturálókat: - Fernando Pessoa portugál költő egyik versében ez olvasható: „Nem vagyok semmi. Sose leszek semmi. Nem is akarok lenni semmi. De azért a világ minden álma belém szorult.”

- Búcsúzásképpen azt szeretném, ha belőlük két gondolatot mindenképpen magatokkal vinnétek. Az egyik az, hogy az ember mérhetetlenül kicsiny eleme a világrendnek, a másik : ez a kicsinység az embert nem akadályozhatja meg abban, hogy mérhetetlenül nagy álmai legyenek. Az ember akkor veszik el végleg önmaga és mások számára, ha elvesznek a jobbat és szebbet ígérő álmai. Kívánom hát, kedves ballagók, hogy ne veszítsetek el egyetlen álmot sem, de ha mégis megtörténne, „csakazértis” álmodjatok helyette másokat, újakat! - mondta el. Ezután átadta intézményenként a polgármesteri dicsérő okleveleket a legjobb eredményeket elért tanulóknak.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában