Helyi közélet

2008.04.11. 15:24

A jövőben a kistelepülésekre fókuszálnak

<p>Komlóska - Konferenciasorozatot indított útjára a Zempléni Településszövetség (ZTSZ). Ennek első állomása a hegyaljai Komlóskán volt. Az első rendezvényen az oktatás témakörét vitatták meg.<BR /></p>

- A településszövetség tagtelepüléseinek mintegy kilencven százaléka 2000 lélekszám alatti – mondja Májer József, a ZTSZ elnöke. – Ha tovább szűkítjük a statisztikát, akkor ezen belül is sok a megyében a párszáz lelkes település, amelyek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Éppen ezért úgy gondoltuk, életre hívunk egy sorozatjellegű konferenciát, amelyen szakemberek segítségével elemezzük a kistelepülések aktuális helyzetét és együtt gondolkodva megpróbáljuk megkeresni a kitörési pontokat.

Hogy mennyire égető ez a problémakör, jelzi az is, hogy a komlóskai rendezvényen közel hetven település képviseltette magát. Jónéhány olyan falu – például Bükkszentkereszt, Parasznya –  nem tagjai a szövetségnek, de a gondjaik teljesen megegyeznek a miénkkel, ezért ők is csatlakoztak az eseményhez.

Az oktatásról

Májer József elmondta, az első rendezvényen az oktatás témakörét vitatták meg egyebek Hegedűs Zsuzsa szociológus, dr. Balogh László, a Debreceni Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője és dr. Kovács János, B.-A.-Z. megye főjegyzője előadása alapján.

A megjelent előadók közül többen jelezték, érdemes lenne egy-egy témának külön konferenciát rendezni, hogy az adott kérdéskört alaposan körbe tudják járni. A bükkszentkeresztiek be is jelentették, szívesen adnának otthont a következő rendezvénynek.
A ZTSZ elnöke kérdésünkre elmondta, a jövőben megrendezendő konferenciákon többek között a településüzemeltetéssel és a településfejlesztéssel kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozni kívánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában