Helyi közélet

2008.03.06. 15:01

Népszavazás 2008: elfogadhatatlan eszközökkel

<p>Miskolc - Fidesz-kampány közpénzen mottóval ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott Miskolcon, pártja Politikai Centrumában Kormos Dénes, a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője.</p>

Elöljáróban kijelentette: a kampányt különböző fordulatok jellemzik, "csupán" az a kérdés, hogy milyen céljai vannak és milyen eszközöket használnak fel?
Az MSZP korábban ismertette érveit a vizitdíj, a kórházi napidíj és a felsőoktatási tandíj mellett, s ez alapján a választó el tudja dönteni, hogyan foglaljon állást.

A Fidesz azonban olyan eszközöket használ fel, amelyek számukra elfogadhatatlanok. Kormos Dénes emlékeztetett arra, hogy a megyei önkormányzat költségvetése igencsak feszített, ennek ellenére a büdzsében 60 millió forint szerepel a megye bemutatására, s joggal várható el, hogy a pénz ne szolgáljon politikai célokat.

A frakcióvezető a sajtótájékoztatón bemutatta a Kulcs Magazin 2. évfolyamának 2. számát, amely február 22-ei keltezésű. Kormos Dénes különösen a címlap és az utolsó oldal tartalmát kifogásolta. Ezeket az oldalakat ugyanis direkt politikai kampányra használták fel, egyértelmű "ajánlásokat" tettek közzé az olvasók, a választók számára, s mindezt közpénzből.

Kormos Dénes rövid számolást is végzett: szerinte a lapra egy évben elköltött pénzből 200 ezer vizitdíj és 100 ezer kórházi napidíj jönne ki.

Mivel a Kulcs Magazin a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat lapja, a "hatalmi játszmában" nem lehet eszközként felhasználni, kampánycélokra fordítani. Már csak azért sem, mert az önkormányzatnak két frakciója van.

Dr. Ódor Ferenc válasza

A Kormos Dénes sajtótájékoztatóján elhangzottakra, mely szerint a Fidesz közpénzen kampányol, dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke (egyben a Fidesz megyei elnöke), a következőt nyilatkozta:

,,Határozottan visszautasítjuk a közpénzen való kampányolás vádját. A Kulcs Magazin a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatot és intézményeit bemutató, tájékoztató jellegű kiadvány. Úgy érzem, jogunk és kötelességünk a megyében élő embereket korrekt módon tájékoztatni, melyet ez a lap meg is tesz. Ezzel együtt elkerülhetetlen egy közéleti magazin életében az, hogy abban újságírók jól elkülönített részen - például a kommentár rovatban - saját véleményüknek adjanak hangot, mivel a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkinek jár. A hátoldalon megjelent hirdetés, fizetett politikai hirdetés. Úgy gondolom, hogy a politikai vitákra szükség van, de a mondvacsinált, megfelelő alapot nélkülöző vádakat ezúton visszautasítom."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában