Helyi közélet

2008.03.28. 09:27

Elutasították a kácsi gumiégetés feljelentését

<p>Kács - A kácsi gumiégetés miatt környezetkárosítás bűntette miatt tett feljelentést a bükkábrányi rendőrőrs elutasította. Megállapították azonban, hogy az elkövető megsértette a környezetvédelmi jogszabályokat amiért büntetés jár...</p>

Mint arról az Ellopták és elfüstölték a kácsi veszélyeshulladékot című cikkünkben nemrég beszámoltunk, szemtanúk fényképezőgépet ragadtak és megörökítették amint több tucat használt gumiabroncsot elégettek még február 19-én Kács külterületén a Kecske kő közelében. A fotókon jó látható volt egy gázpalack is, aminek a segítségével egyenként lobbanthatták lángra a gumikat. A tettenérő szemtanúk név szerinti feljelentést tettek a rendőrségen, valamint a környezetvédelmi hatóságnál is.

A környezetszennyező gumitömegről korábban a helyi, „Bükkalja” című újságban büszkén tették közzé egy fotó kíséretében, hogy megalakult a Zöld Brigád, és begyűjtötte, egy helyre rakta össze a sok gumit, mint veszélyes hulladékot. Ennek elszállítására vagy szabályszerű megsemmisítésére azonban már nem került sor, mert a gumikat a tarra vágott erdőrészbe vitte valaki és begyújtotta. Bene László  Kács alpolgármestere, egy személyben a Zöld Brigád frontembere munkatársunknak elmondta, hogy miután az égetés napján megkeresték helyi polgárok, értesítette a jegyzőt és a polgármestert is a történtekről. Sőt saját traktorára pattant és a helyszínen felszólította a gumiégetőket, hogy hagyják abba a cselekményt. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy gumikat a tarra vágott fenyő földben maradt részének kiégetésére használták fel. Leszögezet, hogy ugyanazokat a gumikat égették el, amit korábban a brigád tagjai összegyűjtöttek. Látta azt a bükkábrányi vállalkozót (a feljelentésben megnevezték a személyt) is, aki a tetthelyre szállította a gumikat.

A Bükkábrányi Rendőrőrs vizsgálódott az ügyben. Bajnóczki Mátyás őrnagy, parancsnok kollégái jártak kint az égetés helyszínén, feljelentés kiegészítést végeztek, és szakértőt is bevontak az ügy vizsgálatába. Feltételezhetően valamilyen törvénytelenség történt - mondta akkor a parancsnok. A rendőrségnek nem volt olyan információja, hogy az összegyűjtött gumiabroncsokat égették volna el az erdőszélen. A feljelentő a napokban kapta kézhez a feljelentés elutasítást és nem érti, hogy miért nincs elkövető az ügyben, pedig egyértelműen megjelölték a szemtanúk, hogy ki égette a gumikat. "Megmondtuk előre, hogy az a vállalkozó mindent megtehet. Megúszta ezt is - fogalmaztak keserédesen."

A feljelentés elutasításban olvasottak azonban nem jelentik azt, hogy semmi nem történt. Ne lenne felelőse az ügynek, mégha nem is minősítették bűncselekménynek a történteket és az irat készítője nem nevezi meg a feljelentett személyt, mint elkövetőt. A rendőrség megállapítja, hogy 31 kilogramm/ óra gáz és szilárd halmazállapotú légszennyező anyag kerül gumiégetéskor a légtérbe. Az érvelés szerint azonban a tömegáram mennyiségét tekintve ez nem minősül jelentős mértékűnek. "A hulladék égetésből eredően a légszennyezés kétségtelenül megtörtént a cselekmény kivitelezése során, azaz nem veszélyeztetés, hanem befejezett cselekmény törétnt." - szögezi le az anyag. Megállapítja az írás azt is, hogy a hulladékok listájáról szóló jogszabály nem tekinti veszélyes hulladéknak a gumihulladékot.

A feljelentés elutasítás végén a rendőrség leszögezi, hogy az ügyben megvalósult a hulladékkezelési és légszennyezési bírsággal kell sújtani az elkövetőt. A határozatot pedig megküldik az illetékes Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és vízügyi Felügyelőségnek.

Előzmény:

Ellopták a kácsi veszélyes hulladékot
Ellopták a kácsi Zöld Brigád által összeszedett használt gépjármű gumikat, és égető anyagként lángra lobbantották az erdőszélen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában