Helyi közélet

2008.03.14. 06:16

Ellopták a kácsi veszélyes hulladékot...

<p>Kács - Ellopták a kácsi Zöld Brigád által összeszedett használt gépjármű gumikat, és égető anyagként lángra lobbantották az erdőszélen. A rendőrség és a környezetvédelmi hatóság is vizsgálódik az ügyben.</p>

Mint megannyi apró indián jelzőfüst szállt a magasba a koromfelhő Kács külterületén, amikor a falu szélén lakók felfigyeltek az ijesztő látványra. Előbb azt gondolták, hogy kigyulladt az erdő, de miután a füstöt megközelítették kiderült, szándékos gyújtogatásról van szó. A megdöbbentő pedig az volt, hogy sakktábla szerűen, rendezett sorokba lerakott használt gépjárműgumik ontották a füstöt. A hatása pedig azért nem tűnt egy füstölgő vulkánhoz hasonlítható, mert nem egy kupacban égtek.

Tetten érték a gyújtogatót

A szemtanúk fényképezőgépet ragadtak és megörökítették a látottakat, mintegy képi bizonyítékként. Jó látható volt egy gázpalack is, aminek a segítségével egyenként lobbanthatták lángra a gumikat. A tettenérő szemtanúk feljelentést tettek a rendőrségen, valamint a környezetvédelmi hatóságnál is. Az ügy pikantériája, hogy a környezetszennyező gumitömegről korábban a helyi, „Bükkalja” című újságban büszkén tették közzé egy fotó kíséretében, hogy megalakult a Zöld Brigád, és begyűjtötte, egy helyre rakta össze a sok gumit, mint veszélyes hulladékot.

Ennek elszállítására vagy szabályszerű megsemmisítésére azonban már nem kerülhetett sor, mert a gumikat a tarra vágott erdőrészbe vitte valaki és begyújtotta. Bene LászlóKács alpolgármestere, egy személyben a Zöld Brigád frontembere munkatársunknak elmondta, hogy miután az égetés napján megkeresték helyi polgárok, értesítette a jegyzőt és a polgármestert is a történtekről. Sőt saját traktorára pattant és a helyszínen felszólította a gumiégetőket, hogy hagyják abba a cselekményt. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy gumikat a tarra vágott fenyő földben maradat részének kiégetésére használták fel. Leszögezet, hogy ugyanazokat a gumikat égették el, amit korábban a brigád tagjai összegyűjtöttek. Látta azt a bükkábrányi vállalkozót is, aki a tetthelyre szállította a gumikat.

Vizsgálat folyik az ügyben

A rendőrség pedig vizsgálódik az ügyben - tájékoztatott Bajnóczki Mátyás őrnagy, a Bükkábrányi rendőrőrs parancsnoka. Két kollégája járt kint az égetés helyszínén. Jelenleg feljelentés kiegészítést végeznek, és szakértőt is bevontak az ügy vizsgálatába. Feltételezhetően valamilyen törvénytelenség történt - mondta. Hozzátette azonban: tisztázni kell, hogy helyi, vagy megyei rendőrségi hatáskörben kell-e folytatni az eljárást. A rendőrségnek egyelőre nincs olyan információja, hogy az összegyűjtött gumiabroncsokat égették volna el az erdőszélen. Lapértesülésünk szerint az ügyben a környezetvédelmi hatóság levegő munkacsoportja is vizsgálatot indított. Erről később számolunk be.

Kapcsolódó cikkek:

  • Kánya-hegy: TTT kontra minisztérium
    A Tiszántúli Természetvédők Társulata feljelentette a Kánya-hegyi torony miatt a Honvédelmi Minisztériumot. A TTT szerint a 65 méter magas hírközlési torony veszélyezteti az erdő és az erdei életközösségek fennmaradását.
  • Sűrű cementpor Hejőcsabán
    Bejelentés nem érkezett a környezetvédelmi hatósághoz, de olvasónk panaszos levelét követő szerkesztőségi megkeresésünkre a felügyelőség megkereste a cementgyárat...
  • A miskolci szeméthegyek ellen
    Számos alkalommal foglalkoztunk a témával: Miskolc belvárosában több helyen szeméthegyek keletkeznek időről időre. Sajtótájékoztatón jelentették be kedden, hogy megtalálták a megoldást, legalábbis a javulás egyik módját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában