Helyi közélet

2007.11.15. 15:59

„Ez ajándéknak nézhető a foga”

<p>Miskolc - Ezer suháng Miskolcnak? Ezzel a címmel jelent meg cikkünk szerdán, a címmel F. Nagy Zsuzsanna, az Agorán, lapunk levelező fórumán feltett kérdésére utaltunk. a teljes szöveg terjedelmi okokból letölthetőként olvasható. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-eszakerdo-zrt-levele/cn/boon-news-em_01-20071115-032752"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az Az Északerdő Zrt levele</B></A> [.pdf - 387KB]</p>

Vajon szabad-e olyan korú fákat elültetni, amelyeket az Északerdő Zrt.Miskolcnak adományozott? - vetette fel F. Nagy Zsuzsanna. Ígértük, hogy az ajándékozók véleményét is közöljük, íme (az előzmények keretes cikkünkben.)

A kicsi a csemete

„Mélységesen elszomorít, hogy mivé lehet alacsonyítani egy faültetést, és teszi mindezt az, aki elhivatott a környezet javítására, az ökológiai gondolkodás fejlesztése érdekében, hiszen az Ökológiai Intézet munkatársa. Kérdem én, egyszerű erdész – fogalmaz levelében Bak Julianna vezérigazgató-helyettes –, milyen tanácsot tud adni az ökológia területén az, aki amúgy híján van az alapvető szakmai ismereteknek? (...)
A szaporítóanyagot kora, nagysága szerint különbözőképpen nevezik: a kicsi, 1-2 éves neve csemete mint az óvodás és kisiskolás gyermeké, a suháng kicsit idősebb, 0,5-1,5 méter magas, mint a kiskamasz suhanc (milyen érdekes a nevek összecsengése), a sorfa már koronás, de még mindig csak 2 méteres fácska, mint a kamaszok. Minden növényekkel foglalkozó – a kiskertjét művelő is – tudja, hogy a 2-4 éves csemete és suháng viseli el legjobban az átültetés gyötrelmeit, leginkább ezek maradnak meg megfelelő ültetés, locsolás mellett. A környezeti tanácsadó ezt nem tudja – írja a vezérigazgató-helyettes –, és 4-6 méter magas, kertészetben nevelt fát kér számon csemeteként az ajándékozón. (...)

Kiváló minőségű

A facsemeték, suhángok fajtáit a város zöld területeit gondozó Városgazda Kht. választotta ki annak megfelelően, hogy hová tervezi ültetni, ott mi lenne a legmegfelelőbb.

Az Északerdő Zrt.  facsemetét ajánlott fel, és azt is ajándékozott a városnak, mégpedig kiváló minőségben. Ennek az ajándéknak meg lehet nézni a fogát, de lovat kell keresni, nem dinoszauruszt.
Bízunk benne, hogy vandál kezek nem törik össze, és tavasszal kilombosodva látszani fog a most »alig látható fácskák« üde zöldje az ott lakók örömére, mert a miénket sikerült F. Nagy Zsuzsának elrontania” – zárta levelét az Északerdő Zrt. vezetője.

Előzmények
Ezer facsemetét ajánlott fel Miskolcnak az Északerdő Zrt. – adta hírül lapunk akkor, amikor a fákból ötvenet a Városgazda Kht. elültetett a Király utcai játszótér köré. A további fák sorsáról a városgazda szakemberei döntöttek. A történtek után F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet Alapítvány Környezeti Tanácsadó Iroda munkatársa írt az Agorára, lapunk levelező fórumára, ebben firtatta, hogy az 1-2 éves suháng mióta nevezhető csemetének. Kérdezte még, hogy milyen szakmai sztenderd szerint lehet ilyen korú és állapotú fákat közterületre kiültetni. Minderről szerdán olvashattak lapunkban. Mint ahogy a Városgazda Kht. illetékesének nyilatkozatát is, aki elmondta, mivel Miskolc ajándékba kapta a csemetéket, bármilyen fajtájú és korú szaporítóanyagot szívesen elültetnek. Ezzel is növelve a fásszárú növényzet darabszámát.
A kiültetendő fák nagysága és előneveltsége pénz függvénye, mondta még, ilyen darabszámú faültetési akcióról pedig nincs tudomásuk. Írtuk, az Északerdő Zrt.-t is megkérdezzük majd az ügyben (például hogy az 1-2 éves suháng mióta nevezhető csemetének). Válaszukat a fenti levélben olvashatják.
„Tavasszal meglátjuk!”
Mindegyikük egy-egy „ajándék ló”, így „ne nézzük a fogát”! Őszintén remélem, hogy a körülmények ellenére többségükben megmaradnak, bár sok víz lefolyik a Szinván, mire akkorák lesznek, hogy pótolhassák az utóbbi
években/évtizedekben itt-ott kivágott számos – és többségükben egészséges! – „felnőtt” fákat!
Az azonban joggal elvárható, hogy az a média, amely a hírt közreadta, tavasszal beszámoljon arról, hogy mi lett a sorsuk! – írja a témában Váncsa András Lajos levelezőnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában