Helyi közélet

2007.11.14. 12:02

A jó egyetemnek is kell a reklám

<p>Miskolc - Az Észak-Magyarország és a Borsod Online szerkesztőségének vendége volt Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora és Mang Béla, az intézmény stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese. Az egyetemi vezetők az intézmény jövőjéről is szóltak. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-miskolci-egyetem-tortenete/cn/boon-news-em_01-20071114-111311"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A Miskolci Egyetem története</B></A> [.pdf - 30KB] <DIA width="850" height="630" alt="Jó egyetemnek is kell reklám 2007.11.15."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/J__egyetemnek_is_kell_rekl_m_2007_11_15_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Jó egyetemnek is kell reklám 2007.11.15." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az új felvételi rendszerrel elkezdődött a verseny a felsőoktatási intézmények között.

S bár ennek a versenynek a vidéki felsőoktatási intézmények a nagy vesztesei, a Miskolci Egyetem mégsem panaszkodhat: mindössze 8 százalékkal csökkent szeptembertől az elsőéves hallgatók létszáma az országos 15-20 százalékos apadáshoz képest - vázolta a jelent Patkó Gyula rektor és Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes szerkesztőségünk vendégeként, hozzátéve: a vidéki egyetemek rektorai a felvételi rendszer megváltoztatását fogják kezdeményezni. Az országos keret ugyanis nem azt hozta, hogy a hallgatók a jó egyetemeket keresték, hanem azt, hogy mindenki a fővárosba igyekezett. Régiós hallgatói keretre van szükség, hangsúlyozták az egyetemi vezetők, hisz az egyetemek jól ismerik saját térségük munkaerő-piaci igényeit, amihez alkalmazkodniuk kell.

Nem elég

A Miskolci Egyetem előtt számtalan feladat áll, tudtuk meg. Nagy szerepe lesz a jövőben a kapcsolati és a marketingmunkának, mert mint a rektor fogalmazott: nem elég jónak lenni, a minőséget reklámozni is kell. Változik a képzési struktúra: növekedni fog a műszaki karok létszáma, hisz a régióban letelepült cégek keresik az informatikusokat, gépész- és villamosmérnököket, évente 100-100 ilyen végzettségű szakembernek tudnának munkát adni. Keresettek az anyagtudományi, a földtudományi és energetikai mérnökök is. A jövőben nagyobb szerepet kap majd az egyetemen a kutatás-fejlesztés, és az innováció, melynek növekedése a hallgatói létszám csökkenését hivatott kompenzálni. Nagy igény van képzésre, továbbképzésre, valamint felnőttképzésre, melyben szintén jelentős szerepet kíván vállalni az egyetem oktatógárdája.

Együtt a cégekkel

Nagyon fontos a vállalatokkal való kapcsolatépítés, kapcsolattartás, emelte ki Patkó Gyula. A cégeknek meg kell ismerniük, hogy számukra mit tud nyújtani az egyetem a kutatás, az átképzés és továbbképzés területén. Erre nagyon jó példa a két éve megalapított Bosch Tanszék és a közelmúltban életre hívott Festo Akadémia, melynek keretében a cég egy csúcstechnológiával felszerelt labort hozott létre az egyetemen. Itt egyrészt a hallgatók, doktoranduszok és fiatal tanársegédek szerezhetnek gyakorlati tudást, másrészt a vállalat dolgozói kaphatják meg a munkájukhoz szükséges magas színvonalú továbbképzést. Folyamatban van hasonló együttműködés kialakítása az Electrolux vállalattal.

 

Fejlesztések

A Miskolci Egyetem pályázni kíván az uniós fejlesztési forrásokra. A tervek között szerepel
- A műszaki karok teljes felújítása, beleértve a laborok műszaki felszereltségét
- A Science Park program keretében nyitott laborok létrehozása
- Konferencia-központ építése
- Inkubátorházak építése
- A könyvtár régiós információs központtá fejlesztése

További tervek más források felhasználásával:
- Magántőke bevonásával a Zenepalota felújítása és átalakítása
- A város uszodát tervez építeni az egyetem területén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában