Ítélet

2024.02.08. 16:35

Meghalt a Kazincbarcikán munkabalesetet szenvedett férfi

Ítéletet hozott a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben egy 2018 novemberében bekövetkezett balesettel összefüggésben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

Boon.hu

Tragédia a raktárépületben. A fotó illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A megállapított tényállás szerint a vádlott által vezetett gazdasági társaság a BorsodChem Zrt. területén bérelt raktárépületet. A karbantartási és állagmegóvó munkákat a bérlő volt köteles elvégezni, ennek azonban nem tett eleget, ezért a csarnok aljzatát gödrök, víznyelők tarkították és a megfelelő világítás sem volt biztosított.

Délután már nem viselte a sisakot

2018. november 18-án egy másik cég dolgozói – köztük a néhai sértett – állványozási munkát végeztek a vádlott által vezetett gazdasági társasággal kötött szerződés alapján. A vádlott a helyszínen tartózkodott, a baleset napján ő irányította és felügyelte a munkavégzést mindkét cég munkavállalói tekintetében. A dolgozók a munkavégzést megelőzően balesetvédelmi oktatásban részesültek és rendelkeztek a szükséges védőfelszereléssel is.

A munkanap végén a vádlott utasítására a sértett és társa a bérelt raktárépületben állványcsöveket pakolt, a vádlott azonban nem ellenőrizte sem a munkafolyamatot, sem azt, hogy a dolgozók viselik-e a munkavédelmi eszközöket. A sértett saját elhatározása alapján ekkor már nem viselte a fejvédő sisakot.

Nem hívott mentőt

Pakolás közben az egyenetlen padlózaton megbotlott, elesett és fejét beütötte. Kollégája észlelte, hogy a sértett eszméletlenül fekszik a földön, arca véres. A vádlott, miután értesült a történtekről és látta a sértett rossz állapotát – azért, hogy eltitkolja a munkabalesetet – nem hívott mentőt és azt a munkavállalóknak is megtiltotta. Felszólította a sértett szintén ott dolgozó fiát, hogy maga vigye be édesapját a kórházba. A sértett a baleset során többszörös koponyatörést, agyzúzódást szenvedett, majd a kórházba szállítás másnapján a szakszerű ellátás ellenére elhunyt.

A vádlott mind a raktárépület karbantartási munkáinak elmulasztása, mind a biztonságos munkavégzés felügyelete körében több munkavédelmi előírást megsértett, ugyanakkor az okfolyamatban közrehatott az is, hogy a sértett nem viselte a fejvédő sisakot.

Ítélet született

A bíróság a terheltet halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, 6 évre eltiltotta továbbá minden olyan foglalkozás gyakorlásától és egyéb tevékenységtől, melynek keretében ügyvezetői tevékenységet végez. A büntetés kiszabása során figyelemmel volt a terhelt büntetlen előéletére, a neki fel nem róható időmúlásra és a sértetti közrehatásra.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést, a vádlott és védője pedig három munkanapot tartottak fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére

 - tudta meg a Boon.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában