Tragédia

2024.02.12. 12:56

Az aratógépben szenvedett halálos áramütést a férfi Gesztelynél

Tárgyalást tart kedden a Miskolci Járásbíróság annak a két férfinek az ügyében, akikkel szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás.

Boon.hu

Magasfeszültség

Fotó: Shutterstock

A vádirati tényállás szerint a villanyszerelő foglalkozású vádlottak 2018 októberében helyszíni ellenőrzést végeztek egy Felsőzsolca és Gesztely közötti földterületen, mivel bejelentés érkezett arra vonatkozóan, hogy az érintett szakaszon meg van ereszkedve az elektromos vezeték, belóg a területre, a kombájn majdnem leszakította azt.

Nem szüntették meg a veszélyhelyzetet

A vádlottak az ellenőrzés során kizárólag annyit rögzítettek, hogy az optika alacsonyan van, annak ellenére, hogy a távvezeték magassága nem felelt meg a létesítéskori állapotnak, illetve az akkor érvényben lévő szabványi előírásnak, amely szerint a földtől minimum 6 méter magasságban kellett volna lennie. Az ügyészség szerint a vádlottak a belógó vezeték alapos, műszeres méréssel történő vizsgálatát nem végezték el, a vezeték kijavítására, a veszélyhelyzet megszüntetésére intézkedést nem tettek.

Ki akart szállni, meghalt

2019 novemberében a sértett az érintett területen végzett munkát aratógépével, amikor a munkagép beakadt a felette átívelő, nem megfelelő magasságban lévő magasfeszültségű vezetékbe és az ennek következtében létrejött rövidzárlat miatt a jármű jobb hátsó gumiabroncsa kigyulladt.

A sértett a kialakult tűz azonnali eloltása céljából elhagyta a vezetőfülkét, amely során áramütést szenvedett és a helyszínen elhunyt.

A Miskolci Törvényszék tájékoztatása szerint a keddi tárgyaláson akár az eljárás befejezése is várható.-írja a boon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában