boon.hu video

2024.01.17. 20:20

Lezárta a rendőrség a nyomozást a Plázában videóra vett alázások ügyében!

A nagy port kavart ügyet portálunk robbantotta ki, miután birokunkba jutottak a videófelvételek, amelyek a Miskolc Pláza területén készültek.

Horváth Imre

Tavaly április 18-án egészen elképesztő felvételek jutottak portálunk birtokába, amelyeket eljuttattunk a rendőrségnek is. 

A tetőn készült videón egy lány megalázása látszik. Több társa veszi fenyegető módon körbe, miközben a videót készítő biztatja őket: „Pofozd meg, fejeld meg” – kiabálja oda. Az egyik lány végül megüti a fenyegetett társát, aki ennek hatására „meghunyászkodik” és letérdel támadói előtt. A videón még hallatszik, hogy egy másik lány elképedve azt mondja: „Most kajak g**i ennyire megalázzátok egymást?”

A másik felvételen a parkolóházban másik társaság szerepel, szintén többen fenyegetnek egy lányt, kiabálva vele, majd meg is ütik, miközben a videót készítő elképedve, „Úh g**i…” káromkodással csodálkozik rá az esetre.

Véleményt formált a rendőrség

A rendőrség most arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság lezárta az ügyet, és az iratokat megküldte az ügyészségnek. A népszerű videómegosztóra is kikerült felvételek alapján kényszerítés és garázdaság miatt indították korábban büntetőeljárást.

Ezúttal kivételt tettek és megfogalmazták véleményünket, vagy inkább óhajunkat: „Fontos lenne, ha afelé közelítene a közösségi akarat, ha nem az ilyen jellegű felvételek készítése és az abban való szereplés válna antihős-poszttá, hanem ezek megakadályozása hős eposszá!”

A Miskolci Rendőrkapitányság az eset kapcsán felhívja az érintettek figyelmét, hogy gyermekeink védelme közös érdek. A rendőrségi tapasztalatok szerint a megaláztatással is együtt járó bűncselekmények sértettjei súlyos traumát élnek át. A félelem szülte közöny pedig megbénítja az eset szemtanúit is, akik szintén sérülnek lelkileg egy-egy ilyen esemény után. Ezért fontos, hogy a diákok, gyerekek tudják, hogy van megoldás, számíthatnak a családra, pedagógusokra, iskolaőrökre, rendőrökre, felnőttekre.

A prevenciós szakemberek többek között az alábbiakra hívják fel a diákok figyelmét:

Konfliktusaidnál kerüld az erőszakot! Maradj higgadt, törekedj a kompromisszumra! Kerüld nézeteltéréseid online kibeszélését! Beszéld meg személyesen, erőszak nélkül a problémádat! Kérd felnőtt segítségét!

Három oldal van

Portálunk az eset kapcsán a bullying, vagyis a megfélemlítéses bántalmazás hátteréről beszélgetett a Sziréna című podcast adásában Majó Márk gyermekvédelmi szakemberrel. Mint kiderült, az ilyen esetekben van bántalmazó, bántalmazott és vannak nézők, mindhárom oldalnak megvan a felelőssége és mindhárom oldal segítségre szorul egy ilyen eset után.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában