Döbbenet

2023.07.07. 09:56

Emberölés: megverte, majd rágyújtotta a házat az idős nénire

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a bűncselekmény súlyosabb minősítésének megállapítását indítványozta annak a férfinak az ügyében, aki 2021. szeptemberében megverte, majd rágyújtotta a házat egy 87 éves nőre.

Boon.hu

Megverte, majd rágyújtotta a házat egy 87 éves nénire

Forrás: Shutterstock / illusztráció

A nehezen mozgó, rosszul látó 87 éves asszony egyedül lakott otthonában, amelyet – betegségei miatt – nagyon ritkán hagyott el. A vádlott korábbról ismerte az idős nőt, aki 2021 tavaszán két alkalommal is megkérte a férfit, hogy vásároljon be neki, amiért 400-400 forintot kapott. 

A bevásárlás miatt az idős nő beengedte a férfit otthonába, aki ekkor különböző értéktárgyakra figyelt fel. Mivel az elkövetőnek nem volt állandó jövedelme – kisebb lopásokból és alkalmi munkákból tartotta fenn magát – elhatározta, hogy bemegy a nő házába és onnan a korábban megfigyelt, értékesnek tartott tárgyakat ellopja. 

Elhatározásának megfelelően 2021. szeptember 24-én hajnalban az emeleti ablakon keresztül bemászott az idős nő házába, ahol öngyújtóval világítva kutakodni kezdett. Az asszony felébredt a zajra és felkelt az ágyból. A férfi ekkor megijedt, hogy az asszony felismeri, ezért magához vett a kamrából egy franciakulcsot, amivel többször fejen ütötte az idős nőt.  

Az asszony elvesztette az eszméletét, a földre esett, ahol támadója még legalább kétszer megrúgta. Ezt követően az éjjeli szekrényről felkapta a sértett hatvanezer forint értékű fülbevalóját és a nála lévő öngyújtóval meggyújtott egy takarót és egy ajtótokot. Az elkövető a magatehetetlen nőt otthagyta a házban, a kocsmába ment, ahol a fülbevalót hétezer forintért eladta. A tűzesetről az ingatlanhoz érkező ételfutár értesítette a tűzoltókat. Az idős asszony halálát füst-, és szén-monoxid mérgezés okozta.

Különös kegyetlenség 

A Miskolci Törvényszék nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és magánlaksértés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a visszaeső vádlottat azzal, hogy büntetéséből legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. 

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlott terhére, a különös kegyetlenség, mint minősítő körülmény megállapítása érdekében, az elkövető és védője pedig a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. 

Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlott mindvégig céltudatosan cselekedett, tettét egyértelműen a pénzszerzés motiválta. A gátlástalan elkövetőt a tűz gyújtását követően egyáltalán nem érdekelte az a körülmény, hogy a még élő, idős, magatehetetlenné vált nőt a saját házában éri a tűzhalál vagy a fulladásos halál, ezért cselekménye nemcsak nyereségvágyból, hanem különös kegyetlenséggel elkövetettként is minősül. Az életfogytig tartó fegyházbüntetés enyhítésének törvényes indoka nincs. Végleges kirekesztése a törvénytisztelő emberek közösségéből a társadalom védelme érdekében nem mellőzhető. 

Az ítélet elleni fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában