Katasztrófavédelem

2023.01.24. 09:00

Vizes hó, bajbajutott szarvas és kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak az elmúlt héten

Az elmúlt héten a vármegye tűzoltóit 198 alkalommal riasztották, amiből 109 műszaki mentés volt.

Illusztráció/Shutterstock

Fotó: vichie81

Egy bajbajutott szarvasbika miatt kérték a tűzoltók segítségét Ózdra, a Gubonnai útra január 16-án. A többmázsás állatot egy vízóraakna ejtette fogságba, csak a feje látszott ki belőle. Miután egy állatorvos elkábította a szarvast, az egységek gépezetes tolólétra segítségével kiemelték az aknából, az illetékes vadásztársaság pedig gondoskodott az elszállításáról.

Teljes terjedelmében égett egy borház Miskolcon, a Latabár soron január 18-án. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói gyorsbeavatkozó sugarakkal kezdték meg a tűzoltást, majd a biztonsági rácsot levágva, légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe és elfojtották a lángokat. Az egység átvizsgálta az ingatlant, az eset során nem történt sérülés.

Kidőlt fák eltávolítása miatt kérték legtöbbször a tűzoltók segítségét Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében január 20-án. A hivatásos egységeknek huszonhétszer kellett beavatkozni a felázott talaj és a vizes hó súlya miatt kidőlt fák, illetve lehasadt ágak eltávolításánál. A miskolci tűzoltók tizenhat helyszínen dolgoztak, főként a vármegyeszékhelyen és a Bükk hegység területén. Pincében felgyülemlett víz eltávolítására egy alkalommal került sor Krasznokvajdán, ott az encsi hivatásos tűzoltók segítettek.

A Bódva folyó áradása következtében, a talajon átszivárgó víz miatt három lakóháznál kellett homokzsákokat elhelyezni Szalonnán január 21-én. A munkálatokat a helyi önkéntes települési mentőcsoport tagjai végezték, a védekezést vízügyi szakemberek és a bódvaszilasi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói is segítették. Az önkéntesek homokzsákok elhelyezésével biztosították az ingatlanokba történő bejutást és védték meg az épületeket. Az érintett házakat nem kellett elhagyni a lakóknak.

Egy lakóházi tűzeset miatt vonultak a tűzoltók Mérára, a Bercsényi útra január 21-én. Az encsi egységek gyorsbeavatkozó sugarakkal, légzésvédelem mellett avatkoztak be, és a tűzzel érintett helyiségből kihoztak egy embert, azonban az ő életét már nem lehetett megmenteni. Nem zárható ki, hogy a tüzet a kályhából kipattanó szikra okozta. Az eset körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában