Bűnügy

2022.12.13. 11:30

Online-csalások Miskolcon: több százezres veszteségek keletkeztek

Egy cég nevében hirdettek szekrényt az egyik online piactéren, a vásárló előre elutalta a vételárat, a kár közel kétszázezer forint, mivel az áru nem érkezett meg. Egy másik esetben a sértett számlaadataihoz jutottak hozzá, a veszteség több mint négyszázezer forint.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az úgynevezett online-csalások megszaporodtak az elmúlt időszakban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél mindig ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése.

  • Csalás vétség gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett, egy cég nevében meghirdetett szekrényt szertett volna megvásárolni, s miután megállapodott az eladóval a vevő előre elutalta a közel kétszázezer forintos vételárat. A termék azonban nem érkezett meg, és az eladó is elérhetetlenné vált.
  • Csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismertlen elkövetővel szemben. Az eljárás adatai szerint a sértett adataihoz egy ismert csomagküldő szolgálat nevét felhasználva jutott el, a tettes. Az adatok birtokában az elkövető több mint négyszázezer forintot emelt le egy miskolci nő számlájáról - írja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

•          Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!

•          Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!

•          Soha, sehol, senkinek ne utald előre a pénzedet!

•          A hozzátartozók (unokák, gyermekek, esetlegesen szomszédok) figyelmeztessék idősebb rokonukat, ismerősüket, hogy az internetes vásárlásnál is legyenek óvatosak, kérjenek tanácsot egy-egy tervezett tranzakció előtt!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában