Otthoni riasztók

2022.01.11. 16:30

Életet ment a füstérzékelő!

A készülék időben jelez, így a nagyobb kár kialakulása is megelőzhető vele.

HI

Forrás: MW

Másfél hét telt el csupán az évből, és már ez alatt is több alkalommal csaptak fel a lángok megyénkben. Az esetek szinte minden esetben a fűtéshez, a fűtőberendezéshez kapcsolódtak, és közös volt az is bennük, hogy a tűzoltók felhívták a figyelmet: egy jó füstérzékelővel megelőzhető lett volna a baj, vagy legalább az, hogy nagyobb legyen. 

 

Legutóbb vasárnap Alsóvadászon, egy családi ház külön álló lakrészében kellett beavatkozniuk az encsi hivatásos tűzoltóknak. Január 7-én Szendrőben egy családi házzal egybeépített melléképület gyulladt ki, 4-én Borsodnádasdon egy emeleti szoba és a fölötte lévő födém, Göncruszkán egy lakóház szobája és a tetőszerkezet egy része lángolt. A fűtési rendszerekhez kapcsolódó tüzek szinte minden esetben este, éjjel vagy kora reggel következnek be, így fokozottan fennáll a sérülés veszélye – szerencsére a felsorolt tűzeseteknél ilyen nem történt. Éppen ezért lehet kiemelten fontos egy füstérzékelő beszerelése a lakásba, amely azonnal és időben jelzi, ha baj van. 

 

Amellett, hogy ezzel megelőzhetjük a nagyobb tűz és kár kialakulását, a füstérzékelő életet menthet a lakásokban. „Nemcsak a tűz gyilkos tényező, hanem a keletkező füst és a különböző mérgező gázok is. A halálos kimenetelű szerencsétlenségek legtöbbször éjszaka következnek be, ugyanis tévhit az, hogy az ember álmából is felriad a tűz első jeleire. Ez sajnos ritkán van így. Az otthonunkban előforduló tűzesetek megelőzését szolgálják azok a füstérzékelők, amelyek a mennyezeten elhelyezve hangjelzéssel riasztanak” – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság lapunkat.
 

Értékes időt nyerünk 
 

Az otthoni riasztók optikai elven működő füstérzékelővel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy a riasztó érzékelni tud egy esetleges tűzből származó füstöt a levegőben, ugyanakkor nem érzékeli se a meleget, se a gázt vagy közvetlenül a tüzet. Ha a füstérzékelőt megfelelően szerelik fel, és kellően karbantartják, akkor veszély esetén időben fog jelezni. Tűz esetén értékes másodperceket nyerhetünk vele, ez pedig elég lehet ahhoz, hogy el tudjuk hagyni a házat, és hívni tudjuk a tűzoltókat. 

 

Amennyiben a teljes lakás védelmét szeretnénk biztosítani, akkor minden helyiségbe érdemes felszerelni, ahol fűtő-, sütő- vagy főző-, illetve elektromos berendezés található. Amennyiben többszintes épületben lakunk, akkor minden szinten legalább egy berendezés szükséges a minimális védelem érdekében. A mennyezet sarkától több mint 50 centiméter távolságra kell elhelyezni a készüléket. 

 

Ne tegyük az érzékelőt olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet 4 Celsius-fok alá, illetve 40 fölé emelkedhet, közvetlenül ajtó és ablak mellé, radiátor vagy ventilátor közelébe, illetve a gáz- vagy villanytűzhely fölé – ugyanis a sütésnél, főzésnél keletkező gőzök is működésbe hozhatják. A füstérzékelő nem működik, ha letakarjuk, lefestjük. Ha lemerül az áramforrás, nem ad hangjelzést. A riasztót füstérzékelésre tervezték, a tüzet nem tudja megakadályozni, tették hozzá.
 

(A borítóképen: A legtöbbször éjjel érkezik a riasztás a tűzoltókhoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában