unokázós csalók

2020.12.23. 19:00

„Tanítsd a nagyit, hogy vele ne történjen meg!”

Már az is előfordul, hogy átcsábítják az idős embereket a határon a pénzzel.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Az ünnepi hetekre az úgynevezett unokázós csalók is készülhetnek. Az idős embereket megtévesztők ellen van megoldás: tanítsd a nagyit, hogy vele ne történjen meg! – hívja fel a figyelmet a megyei rend­őr-főkapitányság.

Kétségekkel kezelt hívás

Az átveréssel próbálkozók mindent bevetnek, és mindent megpróbálnak, az egyik telefonáló például egy idős nő nem létező fiára, majd elhunyt férjére, végül kizárásos alapon a lányára hivatkozott, azért, hogy pénzt csaljon ki tőle. Szerencsére nem járt sikerrel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nem először hívta fel az emberek figyelmét és lapunk sem először foglalkozik az ilyen típusú csalásokkal.

Akihez olyan telefonhívás érkezik, amelyben a telefonáló arról tájékoztatja, hogy hozzátartozóját baleset érte, mindig kezelje kellő körültekintéssel az ilyen hívást. Mielőtt pedig bármilyen átutalást vagy egyéb tranzakciót kezdeményezne, vegye fel családtagjával a kapcsolatot, és ellenőrizze az esemény valódiságát. A leghatásosabb megoldás, ha a jó tanácsokat elmondanák az unokák, a felnőtté vált gyerekek, a szomszédok, a kollégák azoknak az időseknek, akik egyedül élnek, vagy egyéb kockázati tényezők miatt könnyebben válhatnak sértetté. A rend­őrség arra is felhívja még a figyelmet, hogy a legújabb elkövetői módszer szerint a határmentén élő idős embereket átcsábítják szlovák területre, hogy ott adják át a pénzt.

Mint megtudtuk, a Miskolci Hívásfogadó Központba (112) befutott telefonhívások összesítése alapján elmondható, hogy a csalók elképesztő arcátlanságokat is bevetnek az idősek ellen. Egy édesanyának azt mondták, addig nem engedik el balesetben érintett fiát, amíg nem fizet nekik. Egy nagyapától hatmillió forintot kértek, mert fia balesetet szenvedett. A férfi közölte, hogy nincs ennyi pénze. Később újra hívták, hogy este jönnek a pénzért. Hiába, hiszen az idős férfi felhívta az ingyenesen hívható 112-es telefonszámot, és a rendőrök azonnal elindították a nyomozást.

(A borítóképen:Az idősektől próbálják kicsalni a pénzüket a hívók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában